Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sirene en mobieltje gaan burger waarschuwen

Niet alleen de bestaande sirenes, ook tekstberichten op mobiele telefoons worden met ingang van volgend jaar ingezet om burgers te waarschuwen voor rampen en gevaarlijke situaties.
Sirene en mobieltje gaan burger waarschuwen

Dit heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) geschreven aan de Tweede Kamer.De sirene alarmeert alleen, op de tekstberichten kunnen de burgers op hun mobieltjes lezen wat er aan de hand is en hoe ze moeten handelen.

Cell broadcast
Daarbij wordt niet gebruik gemaakt van sms’jes maar van ‘cell broadcast’. De berichten worden daardoor niet naar bepaalde nummers gestuurd, maar verspreid naar alle telefoons in een bepaald gebied. Ook mensen die niet in het rampgebied wonen, maar daar wel zijn, worden zo gealarmeerd.

Verbetering
Cell broadcast is geen nieuwe techniek, maar het gebruik ervan in burgeralarmering en crisisinformatie wél, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door de technologische mogelijkheden die het biedt, is het een belangrijke aanvulling op en verbetering van het huidige waarschuwingssysteem.

Spraakbericht
De techniek maakt het ook mogelijk om berichten te voorzien van een alarmtoon. Gespecialiseerde toestellen kunnen tekstberichten omzetten in spraakberichten. Dit biedt betere mogelijkheden voor blinden en slechtzienden. Het afschaffen van de sirene is de eerstkomende jaren niet aan de orde. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.