Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Signalering suïcidaal gedrag allochtone meiden moet beter

Turkse en Surinaams-Hindoestaanse jonge vrouwen doen vaker een zelfmoordpoging dan Nederlandse jonge vrouwen, bleek in 2009 uit een proefschrift van Diana van Bergen. MOVISIE, Urban Connect en Indian Feelings zetten nu in op preventie.
Signalering suïcidaal gedrag allochtone meiden moet beter

Volgens Hanneke Felten van MOVISIE worden signalen dat deze meiden een zelfmoordpoging willen doen vaak niet voldoende serieus genomen. ‘Hulpverleners hebben nog steeds onvoldoende zicht op de cultuur. Zo begrijpen ze niet hoe belangrijk eer en tradities zijn. Leraren begrijpen niet hoe gevaarlijk het voor een Turks meisje is als vriendinnen roddelen over haar stiekeme verkering. En roddelen gebeurt nu eenmaal erg veel in die gemeenschap.’ 

Ontmoetingsplaats
Om de signalering te verbeteren werkt MOVISIE samen met Indian Feelings, een online ontmoetingsplaats voor Hindoestanen, en Urban Connect, een bureau voor online communicatie met urban jongeren. Peilers van het project zijn de website www.jestaatnietalleen.nl, die bedoeld is voor meiden, en het online boekje Als meiden geen uitweg meer zien, dat bedoeld is voor scholen en jongerenwerkers.

Populaire websites
Op de website jestaatnietalleen.nl krijgen bezoekers onder meer tips van leeftijdgenoten en kunnen ze testen of bijvoorbeeld een vriendin inderdaad mogelijk suïcidaal is. Als meiden geen uitweg meer zien bevat vooral informatie voor begeleiders en leraren, over bijvoorbeeld het herkennen van suïcidaal gedrag, valkuilen en informatiebronnen. Via populaire websites onder de doelgroep (www.marokko.nl, www.hababam.nl en www.indianfeelings.nl) wordt de doelgroep geattendeerd op de instrumenten.

Meiden
MOVISIE, Urban Connect en Indian Feelings werken ook met ambassadeurs samen. Dat zijn jonge meiden, die niet zelf suïcidaal zijn maar wel de traditionele samenlevingen goed kennen.
‘We richten ons behalve op Turkse en Hindoestaanse meiden ook op Marokkaanse meiden, omdat we veel verhalen horen van bange Marokkaanse meiden’, legt ze uit.

Seks
Betere ondersteuning is hard nodig, vindt Felten. ‘Als een broer ineens het meisje van school komt halen hoeft er niets aan de hand te zijn, maar het kan ook zo zijn dat de familie erachter is gekomen dat het meisje seks heeft gehad voor het huwelijk. Dat betekent meestal een grote schande voor de familie. En vergis je niet hoe groot de impact van die druk kan zijn op een meisje. Bovendien moet de begeleiding er strikt op toezien dat zij het meisje niet in gevaar brengen.’

Traditioneel
Het is namelijk nog lang niet zo dat Turkse, Hindoestaanse en Marokkaanse meiden kunnen leven zoals autochtone meiden. ‘Er is weliswaar veel geïnvesteerd in integratie en beeldvorming en er is veel veranderd, maar veel families leven nog steeds heel traditioneel. Daar kun je het niet mee eens zijn, maar we moeten ons focussen op de meiden die vastlopen, zij hebben onze hulp keihard nodig.’

Bron: Foto: Stock.xchng

Wil je meer weten over cultuursensitieve zorg? Bezoek dan het Cultuursensitieve Zorg congres van 17 november 2023.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.