Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Senioren hebben minder tijd voor vrijwilligerswerk

De tijd die 65-plussers aan vrijwilligerswerk besteden is gedaald. De senior is vooral druk met betaald werk, oppassen op de kleinkinderen, mantelzorg en hobby’s. Voor het eerst sinds de jaren tachtig daalt daarmee de stijging van maatschappelijke participatie van ouderen.
Senioren hebben minder tijd voor vrijwilligerswerk

Uit de Factsheet maatschappelijke inzet door ouderen van kenniscentrum MOVISIE blijkt dat de tijd die 65-plussers aan vrijwilligerswerk besteden, is gedaald van gemiddeld 2 uur en 12 minuten per week naar 1 uur en 48 minuten. Vitale ouderen zijn van oudsher ‘grootleveranciers’ van het onbetaalde werk. Een op de drie senioren in de leeftijd tussen 55 en 74 jaar levert een vrijwillige bijdrage aan zaken van maatschappelijk nut, gemiddeld zes uur in de week.

Betaald
Maar senioren hebben het steeds drukker met betaald werk, het passen op de kleinkinderen, mantelzorg, sociale activiteiten, hobby’s en televisiekijken. Tussen 1992 en 2005 is de arbeidsparticipatie in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 jaar volgens het onderzoek toegenomen van 25 procent tot 40 procent.
Gastouder
Verder is het aantal uren dat ouderen op de kleinkinderen passen toegenomen. Tussen 1980 en 2000, nog voor de invoering van de gastouderregeling, nam dat aantal toe van 2 uur en 36 minuten per week naar 5 uur en 36 minuten. Meer dan een verdubbeling. Ook zitten senioren vaker voor de buis, was dat in 1980 nog 14 uur in de week, in 2000 was dat toegenomen tot 17 uur in de week.

Wensen
Het factsheet beschrijft daarnaast dat een groot aantal gepensioneerden zich nooit eerder maatschappelijk heeft ingezet, waardoor veel talent onbenut blijft. Wil het georganiseerde vrijwilligerswerk senioren aan zich blijven binden dan zal het beter moeten inspelen op de wensen, ambities en mogelijkheden van verschillende groepen senioren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.