Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leed en kosten besparen door samen te werken

Een betere verbinding tussen het sociale en het veiligheidsdomein om criminaliteit en overlast te bestrijden. Dat is het doel van de City Deal ‘Zorg voor Veiligheid in de Stad’ die op maandag 20 maart werd gelanceerd.
1-samenwerking-Fotolia-2.jpg
Een betere verbinding tussen het sociale en het veiligheidsdomein om criminaliteit en overlast te bestrijden. Dat is het doel van de City Deal ‘Zorg voor Veiligheid in de Stad’. - Foto: Fotolia

De City Deal is een samenwerking tussen zeven steden (Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer) en vier ministeries (Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Preventie en vroegsignaleren

‘De steden en de ministeries zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om criminaliteit te voorkomen door vroegtijdige signalering en een integrale aanpak van problemen. De inzet op preventie kan veel leed en maatschappelijke kosten besparen. Zorg en veiligheid vormen daarbij geen tegenstelling, maar een ijzersterke combinatie.’ Zo stelt het ministerie van VenJ op haar website.

Perspectief bieden

Tijdens de lancering van de City Deal benadrukte ook burgemeester Peter Noordanus van Tilburg het belang van de samenwerking tussen zorg en veiligheid. ‘We pompen mensen nu rond in een circuit zonder ze oplossingen te bieden. Met deze City Deal moeten we steden in structurele zin veiliger maken en de mensen om wie het gaat perspectief bieden.’

Kwetsbare gezinnen die bij de gemeente aankloppen voor hulp zijn het beste af met één contactpersoon en met hulpverleners en ondersteunende instanties die goed samenwerken. Vijf grote gemeenten en drie ministeries tekenden een City Deal waarin ze beloven werk te maken van deze aanpak. Lees meer >>

Samenwerken

Op dit moment zijn er vaak veel verschillende instanties en hulpverleners betrokken bij mensen die uiteindelijk met justitie in aanraking komen. Informatie over deze mensen is vaak wel beschikbaar, maar lang niet altijd op de juiste plek of bij de juiste instantie. Om dit te verbeteren, werken lokale partijen, zoals wijkteams, sociale diensten, politie en schuldhulpverlening, al veel samen om dit te verbeteren.

Leertuin

Doel van de City Deal is om deze samenwerkingen verder te verbeteren door samen met de ministeries zeven experimenten te starten waarin ze knelpunten tussen domeinen moeten wegnemen. Noordanus: ‘De experimenten zijn bedoeld als leertuin. We zoeken er nieuwe methoden die liggen op die interface tussen zorg en veiligheid.’

Levensloopbenadering

In de experimenten ligt het accent op kwetsbare personen zoals risicojeugd, licht verstandelijk beperkten, ex-gedetineerden en personen met verward gedrag. Zij hebben zowel op het gebied van veiligheid als zorg ondersteuning nodig. Ook hebben zij hulp nodig bij budgetbeheer en het re-integreren op de arbeidsmarkt om weer volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. De meervoudige problematiek vraagt om een levensloopbenadering, zodat de verschillende interventies op elkaar aansluiten. Daarnaast vraagt het om maatwerk, die door de steden in deze City Deal zal worden geboden.

Lees hier meer over de City Deal Zorg voor Veiligheid in de Stad >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.