Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenscholingsverbod hangjongeren is ‘symptoombestrijding’

Steeds meer gemeenten verbieden samenscholingen door (met name) hangjongeren. Arie Voorburg, adviseur stedelijke vernieuwing bij Arcadis, noemt het 'symptoombestrijding'.
Samenscholingsverbod hangjongeren is 'symptoombestrijding'

Het verbod op samenscholingen wordt steeds populairder bij gemeenten. Er zijn nu zo’n 25 gemeenten die een dergelijk verbod hebben ingesteld. Dat concludeert het

Nederlands Dagblad

na onderzoek.

Symptoombestrijding
Volgens Arie Voorburg van Arcadis is toepassing van het samenscholingsverbod vooral symptoombestrijding. Strenge handhaving dringt de overlast van groepen hangjongeren terug, maar de kern van het probleem wordt niet aangepakt. Gemeenten moeten vooral zorgen voor alternatieven en perspectieven voor de jongeren, zegt Voorburg in het Nederlands Dagblad. Hij ziet het samenscholingsverbod niet als een permanente oplossing voor probleemwijken.

Rechterlijke uitspraak
Of het samenscholingsverbod strafrechtelijk iets oplevert, is ook nog maar de vraag. De

kantonrechter sprak vorige week zeven jongeren vrij die het samenscholingverbod in Utrecht hadden overtreden. De rechter oordeelde dat er van een samenscholing een dreiging moet uitgaan. Alleen deel uitmaken van een groep is volgens de rechter geen overtreding.

Groepsverbod
Minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) werkt nu aan een wetsvoorstel waarmee het ‘groepsverbod’ mogelijk moet worden. Dit is een een variant op het samenscholingsverbod. Gemeenten kunnen binnenkort deze ‘groepsverboden’ opleggen aan personen die als raddraaier te boek staan. Daarmee zou het samenscholingsverbod een wettelijke basis krijgen. Ook bevat het wetsvoorstel de mogelijkheid om een gebiedsverbod op te leggen aan mensen die rotzooi trappen rond voetbalwedstrijden. Volgens de minister is het groepsverbod bedoeld om jongeren aan te pakken die in het verleden overlast hebben veroorzaakt. Zij mogen zich dan niet meer in een groep vertonen.

(Bronnen: Nederlands Dagblad/ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.