Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SamenOud: succesvol zorgproject zoekt geld

Zorgverzekeraar Menzis, de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Pekela en betrokkenen uit het werkveld zorg en welzijn - UMCG, Zorggroep Meander, 15 huisartsen en Tinten Welzijnsgroep - gaan op zoek naar financieringsmogelijkheden voor een nieuwe aanpak in de ouderenzorg. De integrale zorgaanpak ”SamenOud”, die al in de gemeenten draait, blijkt een succes.
SamenOud: succesvol zorgproject zoekt geld

De betrokken partijen – Menzis, drie gemeenten, zorgaanbieders en de welzijnsgroep – hebben een intentieverklaring ondertekend om te zoeken naar een structurele financiering van het project. Tot nu toe deden aan het project SamenOud 1500 ouderen mee in Stadskanaal, Veendam en Pekela. In SamenOud werkt men met kleinschalige, vaste ouderenzorgteams vanuit een bepaalde huisartspraktijk. Het project verzorgt een algemeen programma voor alle 75-plus ouderen met als doel dat zij zo lang mogelijk gezond blijven. De huisarts stuurt elke 75-plusser uit zijn praktijk elk jaar een vragenlijst, die wordt geanalyseerd door het ouderenzorgteam op een eventuele zorgvraag.

Kwetsbaar

Het blijkt dat zo’n 35 procent van de ondervraagde ouderen in een kwetsbare situatie verkeert of dat er sprake is van complexe problemen. In dat geval komt een ouderenadviseur of een wijkverpleegkundige, of de casemanager aan huis voor een gesprek. Zij stellen samen met de oudere een plan op, waarin rekening wordt gehouden met alle gezondheidsproblemen en de situatie van wonen, welzijn en zorg.

Vertrouwen

Uit het onderzoek blijkt dat ouderen zich meer geborgen en veilig voelen. Mensen zijn vooral blij met de echte en langdurige aandacht voor hun persoonlijke situatie. De casemanager weet “van de hoed en de rand” en denkt mee. Ouderen geven aan dat hun vertrouwen in het langer zelfstandig thuis blijven wonen is toegenomen door deelname aan SamenOud.

Besparingen

Uit berekeningen blijkt dat er al op korte termijn kosten bespaard kunnen worden, omdat zorg aan huis minder duur is dan zorg in een instelling. Door tijdig de situatie van mensen te onderkennen, wordt het beter mogelijk om mantelzorgers voor te bereiden, hulpmiddelen tijdig aan te schaffen en informele netwerken te activeren. Een bijkomende besparing blijkt ook de casemanager te zijn, die het overzicht heeft en onnodige medische onderzoeken of dubbele behandelingen kan voorkomen.

Doorgaan

De aanpak is zeer succesvol en betrokkenen willen doorgaan met SamenOud als de werkwijze van de toekomst. De financiering komt echter uit meerdere bronnen – zorgverzekeraar, AWBZ, Wmo – en verhindert op dit moment de structurele invoering van SamenOud in Oost-Groningen. Met de intentieverklaring gaan de betrokken partijen aan de slag om hiervoor een oplossing te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.