Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenleving moet toegankelijker voor kinderen met beperking

Kinderen en jongeren met een handicap hebben niet dezelfde kansen als andere kinderen. Drie van de vier Nederlanders vindt dat dit snel moet veranderen. Bijvoorbeeld door ze samen naar school te laten gaan met kinderen zonder handicap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).
foto Picscout

Het NSGK-onderzoek laat zien dat een meerderheid van de Nederlanders het wenselijk vindt dat kinderen met en zonder handicap samen opgroeien. Ruim 60% van de Nederlanders vindt dat kinderen met een handicap beter worden voorbereid op de samenleving als ze spelen, sporten en naar school gaan met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes. Overigens is 10% van de Nederlanders het daar niet mee eens.

VN-verdrag

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind vroeg naar de mening van Nederlanders naar aanleiding van de ondertekening – een jaar geleden – van het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap. Dat verdrag maakt gelijke kansen voor mensen met een handicap tot een mensenrecht. De NSGK wil het thema op de agenda zetten.

Gehandicapt kind

Ook voor kinderen zonder handicap is het goed om samen op te groeien met kinderen met een beperking, vindt 79% van de Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna vier op de vijf Nederlanders vindt dat kinderen en jongeren met een handicap in Nederland niet dezelfde kansen hebben als andere kinderen. Drie van de vier Nederlanders – 75% – vindt dat er nog veel moet veranderen in onze samenleving voordat gehandicapte kinderen naar hun volle vermogen kunnen deelnemen.

Gelijke kansen

NSGK vindt de uitkomsten positief. Directeur Henk-Willem Laan: ‘Ons credo is: mensen met een handicap kunnen je vriend of je vriendin zijn, je klasgenoot, je teamgenoot of je collega – als ze de kans krijgen. Dat wil zeggen: als wij de samenleving zo inrichten dat ze kunnen meedoen. Het is fijn om te zien dat zo veel Nederlanders dat ideaal onderschrijven. Tegelijk is het teleurstellend dat het in de praktijk nog zo slecht gesteld is met gelijke kansen voor mensen met een handicap.’

Petitie

De stichting roept middels een petitie de overheid op om het VN-verdrag snel uit te voeren. Volgens directeur Laan van NSGK moet worden voorkomen dat de huidige generatie kinderen en jongeren met een handicap op een zijspoor belandt. De petitie kan worden ondertekend op alsikdekanskrijg.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.