Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat helpt om impact te maken in de wijk? Roddelen!

Als professional je plek vinden in een nieuwe wijk kan een uitdaging zijn. Buurtondersteuner Jacoline Pijl beschrijft in dit artikel hoe ze zelf de afgelopen jaren stapsgewijs impact maakte in de focuswijk Korvel in Tilburg. Ze gebruikte daarbij een schijnbaar eenvoudige techniek: positief roddelen.
Samen sterk in de buurt
Bron: Walter Randlehoff via Unsplash.

De wijk Korvel, in Tilburg, kwam in 2018 uit de wijktoets als een zogenaamde Focuswijk. Bij de toets scoorde deze buurt onder het Tilburgs gemiddelde op de onderdelen sociaal, fysiek en veilig. Als buurtondersteuner had Jacoline de opdracht om hier samen met partners te bouwen aan een ‘veerkrachtige buurt’. Om dat goed te kunnen doen, moet je je plekje zien te vinden in zo’n buurt. Dit is hoe Jacoline dat aanpakte.

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Vorig artikelWeekoverzicht 41: Anja Machielse neemt afscheid, Mind wil cliënten betrekken, Traumanet live
Volgend artikelCultuursensitief werken: ‘Je eerste gedachte over een cliënt wordt in milliseconden bepaald’
Jacoline Pijl, afgestudeerd in HBO pedagogiek, ontdekte tijdens stages in het welzijnswerk haar voorkeur voor preventieve activiteiten boven hulpverlening. Haar passie ligt in het begrijpen van wat mensen drijft en hoe ze zich ontwikkelen. Ze richtte samen met een vriend 'Serve the City' in Tilburg op, om studenten te motiveren om vrijwilligerswerk te doen en zo betrokken te raken bij de stad en diverse gemeenschappen. Na jaren in de studentenwereld te hebben gewerkt, werd ze sociaal werker en later buurtondersteuner bij ContourdeTwern, waar ze zich specialiseerde in samenlevingsopbouw. Tegenwoordig is ze team- en projectleider bij hetzelfde bedrijf en ondersteunt ze sociaal werkers in hun buurtwerk. Haar constante rode draad is haar verlangen om nuance te brengen in wat ze observeert en ervaart, omdat woorden de wereld soms verhelderen, richting geven of juist de complexiteit erkennen. Ze deelt haar inzichten als schrijver voor Zorg+Welzijn om het sociaal werk te belichten en mogelijk belangrijke kwesties onder de aandacht te brengen vanuit haar werkervaring.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.