Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamse wethouder in problemen door groei bijstand

De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer van sociale zaken is in zwaar weer terechtgekomen, nu hij verantwoordelijk is voor een gat van ruim 60 miljoen euro in zijn begroting voor bijstandsuitkeringen. Verscheidene fracties verwijten het college, maar vooral Schrijer, dat het niet ingreep terwijl al bekend was dat er een grote tegenvaller aankwam.
Rotterdamse wethouder in problemen door groei bijstand

De zaak heeft alles te maken met de groei van het aantal mensen met een bijstandsuitkering in de Maasstad. De stad telde in januari vorig jaar 30.045 bijstandsgerechtigden. Dat zijn er inmiddels 33.788. In september was echter al duidelijk dat het aantal flink zou oplopen, maar daar werd bij het vaststellen van de begroting in november geen rekening mee gehouden.

Geen geld
Het college moet nu op zoek naar ruim 60 miljoen euro, maar er is nergens geld. De verwachting is dan ook dat er ergens flink gesneden gaat worden. Oppositiepartijen als Leefbaar Rotterdam en GroenLinks noemen de zaak ‘ernstig’, maar willen nog geen oordeel vellen voordat Schrijer met een toelichting komt. De coalitiepartijen willen niet reageren of zijn onbereikbaar. Donderdag is er een extra raadsvergadering waar duidelijk moet worden wie nu wat wist op wat voor moment.

Begroting
‘Schrijer heeft altijd stoere ambities gehad. Hij zou de stad werkloosheidvrij maken, maar dat gaat niet lukken als je ziet dat het aantal mensen met een bijstandsuitkering in onze stad flink groeit’, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Leefbaar Rotterdam (LR) wil nog geen consequenties trekken, maar ziet ook dat Schrijer wel wat heeft uit te leggen. LR-raadslid Maarten Struijvenberg: ‘Er ligt gewoon geen waarheidsgetrouwe begroting en dat is nogal wat.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.