Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam onderzoekt noodzaak speciale rechtbank voor huiselijk geweld

Gemeente Rotterdam wil een rechtbank die zich alleen bezig houdt met huiselijk geweld. Voorwaarde is dat deze rechtbank een meerwaarde heeft naast alle andere interventies bij de aanpak van geweldsdelicten in huiselijke kring. Wethouder Kriens laat onderzoeken of de komst van een dergelijke rechtbank haalbaar is.
Rotterdam onderzoekt noodzaak speciale rechtbank voor huiselijk geweld

Door Esther van Andel – Een rechtbank voor huiselijk geweld bestaat al in Canada. Deze ‘domestic violence courts’ zijn gespecialiseerd in de snelle aanpak van het probleem. Daders kunnen zo sneller worden aangepakt en slachtoffers krijgen spoediger hulp. (Foto: wethouder Kriens)
  
Meerwaarde
De vraag is nog of een speciale rechtbank voor huiselijk geweld wettelijk mogelijk is. Ook is nog niet helemaal duidelijk of de rechtbank een toegevoegde waarde heeft naast alle andere middelen om huiselijk geweld in te perken. ‘Het fijne weten we er nog niet van’, zegt Anja Pels, woordvoerder van wethouder Kriens. ‘We inventariseren eerst wat de verschillen zijn in de aanpak tussen Canada en Nederland. Daarna kijken we of het mogelijk is zo’n rechtbank te integreren in ons rechtssysteem.’

Meldcode Huiselijk Geweld
Vorige maand lanceerde Rotterdam de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Dit is de eerste integrale meldcode in Nederland en biedt een stappenplan aan professionals in de zorg- en welzijnssector en het onderwijs bij (het vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook bevordert de code één systeemgerichte aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. ‘Ook al lopen we voorop met de aanpak van huiselijk geweld, we willen niet stil blijven zitten. Het aantal meldingen van huiselijk geweld blijft stijgen’, zegt woordvoerder Pels.
   
Noodtelefoon
Verder is in Rotterdam het aantal ‘noodmobieltjes’ voor vrouwen die worden gestalkt uitgebreid. ‘We hebben de criteria om voor deze telefoon in aanmerking te komen versoepeld’, zegt Pels. Deze AWARE-telefoon (Abused Women’s Active Response Emergency) staat in verbinding met de meldkamer van de politie. Een GPS-systeem geeft nauwkeurig de locatie van de vrouw nauwkeurig weer. Bij een melding komt de politie direct in actie. Ondertussen beschikken 55 vrouwen in Rotterdam over zo’n telefoon.

Link: Dossier Huiselijk Geweld

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.