Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Rotterdam kort 130 miljoen op werk en bijstand

Het wordt in Rotterdam moeilijker een bijstandsuitkering aan te vragen. Daarnaast wordt fraude harder aangepakt. Zo worden jongeren gekort op hun uitkering als ze niet willen werken of niet naar school gaan.
Rotterdam kort 130 miljoen op werk en bijstand

Het zijn een paar van de vele maatregelen die de gemeente Rotterdam wil doorvoeren om de miljoenentekorten op de sociale zekerheid op te vangen. De plannen daarvoor werden donderdag gepresenteerd door de nieuwe wethouder Marco Florijn (werk, inkomen en zorg). Het college wil de komende jaren honderden miljoenen bezuinigen op sociale zaken. Rotterdam wil vanaf volgend 130 miljoen euro korten op de uitvoering van de Wet werk en bijstand.

Tekort
Het tekort op de begroting voor de Wet werk en bijstand is opgelopen tot 120 miljoen euro, waarvan 20 miljoen euro een begrotingsfout was. Oorzaak van de strop is onder meer de gestegen instroom van bijstandsgerechtigden ten opzichte van de uitstroom. Rotterdam neemt daarom ingrijpende maatregelen. Zo wordt de sociale dienst gemoderniseerd. Het werk daar moet bovendien meer effect sorteren. Uitgangspunt van alle maatregelen is dat er meer mensen aan het werk moeten en vooral ook zonder subsidie.

Wachttijd
Wie in het vervolg in Rotterdam een uitkering aanvraagt, moet daar vier weken op wachten. In die periode moet de betrokkene zelf aan werk zien te komen. ‘Dit stimuleert mensen om zelf actie te ondernemen om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden’, aldus Florijn. Deze maatregel moet dit jaar al 28,5 miljoen euro opleveren, en volgend jaar 87 miljoen euro.

Aanbestedingsclausule
Om zoveel mogelijk mensen naar ongesubsidieerd werk te leiden, neemt de gemeente bij alle investeringen die ze doet een sociaal maatschappelijke clausule op in de aanbesteding. Zo moet minimaal 5 procent, afhankelijk van de mogelijkheden per sector oplopend tot 50 procent, van de opdrachtsom worden besteed aan de inzet van langdurig werklozen of stagiaires.

Eind subsidiebanen
Verder gaat het college, met het oog op de rijksbezuiniging, op termijn stoppen met de regeling voor gesubsidieerde, ofwel de ID/WIW-banen. ‘Met dit pakket brengen we het tekort terug op een manier die mensen vooruit helpt richting werk. Daarbij kunnen de meest kwetsbare Rotterdammers blijven rekenen op ondersteuning van de gemeente’, aldus Florijn.

Gerarniumgezinnen
De bezuinigingen zullen leiden tot 20.000 ‘geraniumgezinnen’, waarvan vader of moeder niet werkt, maar thuis achter de geraniums zit, voorspelt GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad. Arno Bonte van GroenLinks vindt dat het stadsbestuur verkeerde keuzes maakt. ‘Aan de ene kant geeft het college tientallen miljoenen uit aan cadeautjes als de verlaging van de OZB, de parkeertarieven en de reclamebelasting, maar aan de andere kant worden de meest kwetsbare Rotterdammers in de steek gelaten.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Penn Communicatie

5 REACTIES

 1. Een vriend van mij heeft psychische problemen heeft al eerder op straat geleefd als zwerver,
  hij had sinds 2008 weer een huis maar
  door de gemeente Rotterdam hun schuld is hij per 29 november 2011 weer op straat komen te staan. Zijn ID kaart was niet verlengd hij verlengde hem steeds niet, hij had opnieuw een aanvraag gedaan en moest 4 weken solliciteren, hij deed 3 sollicitaties en dat waren er niet genoeg. Hij weigerde hulp van hulpverleners ze konden hem niet dwingen hulp te accepteren maar ze konden hem wel zijn huis uit zetten….
  Bedankt gemeente Rotterdam, jullie komen echt op voor kwetsbare groepen burgers om maar geld te bezuinigen!!! Top prestatie hoor… over de rug van anderen…

 2. Lees alle reacties
 3. Dhr. Florijn is onze nieuwe wethouder van Sociale zaken. Ik vind het beschamend dat mensen die de eigen net aan de stoeprand beet kunnen houden zo gepakt worden. In mijn privé leven durf ik al niet meer te zeggen waar in werk, want ik hoor verhalen die echt te gek voor woorden zijn. En laat hier nu eens 50% van waar zijn, ik schaam mezelf dat dit in Rottrerdam moet gebeuren. En dat de meest kwetsbare groep zo aan de kant gezet wordt. Misselijk word ik ervan als ik die bezuinigingsvoorstellen zie.

 4. Citaat:
  Wie in het vervolg in Rotterdam een uitkering aanvraagt, moet daar vier weken op wachten. In die periode moet de betrokkene zelf aan werk zien te komen. ‘Dit stimuleert mensen om zelf actie te ondernemen om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden’, aldus Florijn. Deze maatregel moet dit jaar al 28,5 miljoen euro opleveren, en volgend jaar 87 miljoen euro.
  Waarom?
  Misselijk makend….ik schaam mij om een nederlander te zijn….de meest kwetsbaren komen voor hulp, bijstand aan vragen…en dan mogen ze het 4 weken lang zelf uitzoeken…..huur gaat door, water, gas, verzekering en er moet nog gegeten worden ook……………….
  Kotsmisselijk word ik hier van om ze dan zonder hulp/zorg weg te sturen……..
  Dit zou strafbaar moeten zijn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wat rest deze gezinnen dan nog?
  Stelen, lenen en nog dieper in de schulden….
  Chapeau Rotterdam!
  Gewldig, u kan trots zijn op uw ambtenaren.
  Deze zijn er ook echt voor de kwetsbare burger met passende oplossing!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.