Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RMO en RVZ: omgeving moet gezinnen steunen

Gezinnen hebben steun nodig. De omgeving van gezinnen kan een vanzelfsprekender opvoedingspartner zijn van ouders dan nu het geval is. De overheid kan dit bevorderen, aldus de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).
RMO en RVZ: omgeving moet gezinnen steunen

RMO en RVG schrijven dit in het advies ‘Versterking voor gezinnen’ dat zij maandag aan minister Rouvoet presenteerden . De RMO beschrijft hoe de overheid de omgeving van een gezin – familie, buurt, lokale middenstand, scholen, de mensen in de buurt, vrienden, kennissen, docenten, enz. – kan versterken. De RVZ stelt de steun in familieverband centraal.

Isolement
Het uitgangspunt is het onderzoek dat aangeeft dat ouders in isolement verkeren waar het gaat om de opvoeding van hun kinderen. Soms krijgen ouders hierdoor meer voor hun kiezen dan ze aankunnen. De omgeving kan ouders steunen en de overheid kan daar gunstige voorwaarden voor scheppen.

Kennis delen
De RMO stelt dat mensen rond een gezin – de zogenoemde ‘village’ – te weinig medeopvoeder zijn van kinderen. Daardoor staan ouders er relatief alleen voor en ontstaat er tegelijk veel behoefte aan professionele hulpverlening. Ouders zouden meer op elkaars kinderen kunnen letten. De RMO ziet een belangrijke rol voor scholen, sportverenigingen en kinderdagverblijven om opvoedkundige kennis met ouders te delen en zich meer in te zetten om verbindingen tussen ouders te organiseren.

Ontmoetingen
Daarnaast adviseert de RMO ontmoetingen tussen mensen te bevorderen door speeltuinen, sportvelden en winkeltjes zoveel mogelijk een plek te geven in woonbuurten. Door op deze manier de village te versterken verhoogt de overheid de opvoedkwaliteit over de hele linie en vermindert ze de noodzaak tot professioneel ingrijpen.

Nadruk op gezin
Volgens de RVZ wordt zorg in familieverband van groter belang omdat de betaalbaarheid van de zorg onder druk staat. In Nederland ligt de nadruk sterk op het gezin. Daardoor wordt het familiale netwerk als steun voor gezinnen onvoldoende benut.

Belemmeringen
Er zijn ook belemmeringen voor zorgrelaties tussen generaties, zoals werkende grootouders, de gevolgen van echtscheiding voor de ouderdomsfase en de toenemende mobiliteit door een hoger opleidingsniveau van de bevolking.

Arrangementen
De RVZ denkt aan arrangementen die spreiding van scholing, arbeid en zorgactiviteiten over de levensloop bevorderen, zoals verbetering van de combinatie van arbeid en zorg door flexibiteit in werktijden en werkplekken; kortingen op het openbaar vervoer; grootouderverlof; en verlofstrippenkaarten voor mantelzorgers.

Gezinsnota
De adviezen zijn op verzoek geschreven voor de gezinsnota die de minister voor Jeugd en Gezin dit najaar uitbrengt. Begin 2009 zullen de Raden gezamenlijk uitgebreider adviseren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.