Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Religieuze leiders veroordelen protesten Rotterdam

Leiders van joodse en islamitische organisaties vinden het volstrekt ontoelaatbaar dat jongeren tijdens een demonstratie in Rotterdam kwetsende en racistische leuzen hebben geroepen. Ze gaan hun invloed aanwenden om hun achterban aan te sporen met andere bevolkingsgroepen in gesprek te gaan.
Religieuze leiders veroordelen protesten Rotterdam

Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de vertegenwoordigers van grote religieuze en levensbeschouwelijke organisaties van de stad, burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Rik Grashoff (Integratie). Aboutaleb heeft het gesprek geïnitieerd na de rellen die plaatsvonden bij demonstraties tegen Israël. De deelnemers toonden zich bezorgd over de ontstane situatie in de stad.

Scanderen
Anderhalve week geleden hield een groep jongeren een onaangekondigde protestbijeenkomst tegen de Israëlische inval in Gaza. Naast het scanderen van racistische leuzen, vielen zij omstanders lastig, sloegen zij een beveiliger en klommen ze op trams. Dit alles tot grote woede van onder meer Leefbaar Rotterdam en PVV-voorman Geert Wilders.

Doordringen
‘We tolereren dit gedrag absoluut niet. We gaan de wortel van het kwaad aanpakken. Het is noodzakelijk dat we niet alleen in de top blijven overleggen, maar doordringen tot de haarvaten van deze organisaties’, aldus Aboutaleb.

Om de tafel
Op het gemeentehuis waren vertegenwoordigers aanwezig van de Joods Orthodoxe gemeente, de Joods Liberale gemeente, de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, de Marokkaanse An-Nasr moskee en de Turkse Mevlana moskee. De deelnemende partijen hebben afgesproken in de komende periode vaker om tafel te zitten. ‘En ik zou dolgraag in gesprek gaan met deze jongeren’, voegde Aboutaleb daaraan toe. (ANP)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.