Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Regel nu een budget voor het wijkteam’

Multiprobleem gezinnen worden goed geholpen sinds de decentralisatie. Maar het kan beter: door aan professionals meer bevoegdheden toe te kennen en door wijkteams een eigen budget te geven.
budget
Het wordt tijd voor een maatwerkbudget voor wijkteams. - Foto: Fotolia

Dat schrijven Albert Jan Kruiter en Sandra Kolkman op de website Sociale Vraagstukken naar aanleiding van hun boek: ‘Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt’. Zij hebben zich de afgelopen jaren als onderzoeker en als professional bezig gehouden met ‘gezinnen die meer problemen hebben dan ze aan kunnen’. De inzet van de wijkteams blijkt cruciaal voor de ondersteuning van deze multiprobleem gezinnen. Het wordt tijd voor een maatwerkbudget voor wijkteams, stellen Kruiter en Kolkman.

Wijkgericht werken

Generalistisch werken in wijkteams werkt goed, concluderen de auteurs: ‘Een casusoverleg over een gezin met meerdere problemen werkt beter als er professionals met verschillende know how om tafel zitten.’ Maar Kruiter en Kolkman zien individuele professionals slechts mondjesmaat zelf generalistisch werken. ‘Teamleden zijn heel druk met hun individuele caseload. De teams kwamen minder toe aan het ontwikkelen van collectieve oplossingen voor de wijk en aan samenwerking met burgers en vrijwilligers in de wijk. Terwijl daarin juist de kracht schuilt van het wijkgericht werken.’

Mensen die minder zelfredzaam zijn, lopen tegen drempels aan voor en tijdens het schuldhulpverleningstraject en vallen daardoor buiten de boot. Dit concludeert de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, in zijn rapport ‘Burgerperspectief op schuldhulpverlening’. Lees meer>>

Wijkteam

Professionals gaan op de mensen af, ze bezoeken mensen thuis. Dat werkt prima, aldus de auteurs. Het blijkt ingewikkelder voor de wijkteamleden om ook daadwerkelijk vanuit de logica van een gezin te werken. Dat komt, aldus Kolkman en Kruiter, vooral omdat professionals niet de instrumenten hebben om aan de vraag van gezinnen te voldoen. ‘Bestuurders en beleidsmakers vragen om “lef” en “ruimte pakken” door professionals. Maar een beroepsgroep die jarenlang is getraind in het volgens van protocollen, zal niet binnen een jaar een andere houding aannemen. Belangrijker nog: regels en protocollen zijn nog lang niet verdwenen.’

Mandaat

Kruiter en Kolkman pleiten in hun boek ervoor om professionals in de wijkteams een “mandaat” te geven, op 4 manieren:
– Een “maatwerkbudget” voor elk wijkteam. Voor gezinnen die meer dan 100.000 euro per jaar kosten, mogen teamleden oplossingen ontwikkelen waarvoor ze 20 procent van het budget vrij mogen besteden. Zo kunnen wijkteamleden onorthodoxe oplossingen uitvoeren.
– als professionals meer dan 20% van hun tijd kwijt zijn met registreren, mogen ze mondeling verantwoording afleggen aan de wijkteamleider
– Als het maatwerkbudget niet voldoende is om de noodzakelijke oplossing voor elkaar te krijgen omdat wettelijke regelingen in de weg zitten, kunnen professionals bij de gemeente om opschorting van die regels vragen.
– Wijkteams zijn vooral bezig met het regelen van bestaanszekerheid voor hun cliënten. Zij moeten de beschikking krijgen over noodmaatregelen, zoals urgentiewoningen, schuldhulptrajecten en plekken voor passend onderwijs.

Kijk voor het hele artikel van Albert Jan Kruiter en Sandra Kolkman op de website van sociale vraagstukken>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.