Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redding zorgclubs kost rijk 73 miljoen in tien jaar

De overheid heeft het afgelopen decennium 73 miljoen euro geïnvesteerd in 34 noodlijdende zorginstellingen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de Volkskrant zaterdag heeft gepubliceerd.
Redding zorgclubs kost rijk 73 miljoen in tien jaar

De krant stelt dat de zorginstellingen in de problemen kwamen door wanbeleid. De hoogste bedragen gingen naar psychiatrisch centrum Vijverdal in Maastricht, dat in 2005 9,6 miljoen euro kreeg en gehandicapteninstelling Zuidwester in Numansdorp, dat 9,5 miljoen euro ontving in 2008.

Openheid afgedwongen
De NZa weigerde aanvankelijk de cijfers aan de Volkskrant te verstrekken omdat deze mogelijk twijfels kunnen oproepen over de kwaliteit van de betrokken instellingen. Door een gerechtelijke uitspraak moest de autoriteit de gegevens echter toch prijsgeven.

Mismanagement
Alle organisaties die staatssteun ontvingen, wisten een faillissement te voorkomen. Volgens de Volkskrant was mismanagement vaak de oorzaak van de moeilijkheden. Falende zorgbestuurders zijn, ondanks een wetswijziging, nauwelijks persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Ook afwijzingen
Jaarlijks krijgt de zorgautoriteit vier tot vijf verzoeken om steun, waarvan er meestal een paar worden afgewezen. In 2008 kregen Amsterdam Thuiszorg en zorgconcern Meavita een afwijzing. De continuïteit van de zorg was volgens de NZa niet in gevaar. Amsterdam Thuiszorg fuseerde daarop met drie andere zorginstellingen. Meavita, een fusie van grote zorginstellingen, werd weer opgesplitst om verder te kunnen. De NZa beslist over twee weken of de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen 29,5 miljoen euro van de staat ontvangen.

Link:
de Volkskrant, Steun redt zorg van de ondergang, 3 januari 2009

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.