Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapporteur extremisme aangesteld

Minister Jet Bussemaker (OCW) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hebben Naïma Azough benoemd tot speciaal rapporteur om extremisme te helpen voorkomen. Een goede zaak, vindt de MOgroep.

’Wij vinden een rapporteur extremisme een goed plan. Extremisme, radicalisering en jihadisme zijn onderwerpen die voor het sociaal werk in veel plaatsen en wijken een actuele realiteit vormen. Ons sociaal werk werkt in veel kwetsbare wijken waar deze problematiek speelt. Oorzaken van ontstaan van extremisme zijn zeer divers en komen voor op alle leefterreinen. Sociaalwerkers bieden hier hulp door jongerenwerk, jeugdhulp en schoolmaatschappelijk werk. In samenwerking met scholen, het veiligheidshuis en wijkteams. Ze zijn bij uitstek in de positie, veel meer nog dan de politie of het onderwijs, om hierin te handelen. Extremisme is een gevoelig onderwerp. Omdat sociaal werkers en hun organisaties dit werk doen vanuit een vertrouwenspositie hoor je er weinig over, maar ze doen het wel degelijk,’ zegt Jennifer Elich van de MOgroep.

We moeten niet alleen kijken naar de ideologie van een Islamitische Staat als drijfveer voor jongeren om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. ‘Jongeren vinden zo’n radicale groep in eerste instantie vaak gezellig.’ Lees meer >>

Extremisme herkennen

Naïma Azough, politicus van Groen-Links, gaat kijken waar het jeugdwelzijnswerkers, zorgprofessionals, wijkagenten, docenten en ouders goed lukt te voorkomen dat kwetsbare jongeren zich isoleren van anderen en de Nederlandse samenleving. Daarnaast gaat ze onderzoeken of het mogelijk is extremisme in een voeg stadium te herkennen en er iets aan te doen. Al deze bevindingen zal ze bundelen en bespreken met deskundigen. Op deze manier wordt het gesprek over dit onderwerp tussen hulpverleners gestimuleerd, zo hoopt de staatssecretaris.

Kennis delen

Elich: ’Er zijn zeker verbeterslagen te maken. Met name in capaciteit, afstemming, regie en lokale rolverdeling. En kennis moet beter worden gedeeld. De MOgroep werkt aan een eigen overzicht van dilemma’s, aanpakken en wie wat doet. We gaan hierover graag in gesprek met mevrouw Azough.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.