Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA: meer kinderen onder pardonregeling

Minderjarige vluchtelingen die in Nederland zijn begeleid door lokale stichtingen en daardoor tijdelijk niet onder toezicht stonden van het Rijk, moeten ook een beroep kunnen doen op het kinderpardon. Dat stelt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt maandag, een dag voordat de Tweede Kamer praat over de pardonregeling.
PvdA: meer kinderen onder pardonregeling
Foto: ANP-Photo/Mischa Rapmund

Recourt denkt dat hooguit enkele tientallen kinderen baat hebben bij de aanpassing. Het gaat volgens hem veelal om alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) die aan een stichting of een project waren verbonden. Als voorbeeld noemt hij de stichting Nidos, die de voogdij heeft over veel ama’s. Ook de Perspectief-projecten die in gemeenten zijn opgezet voor ama’s zouden volgens Recourt moeten worden gezien als Rijkstoezicht.
Toezicht
Op die manier voldoen de kinderen aan de voorwaarde dat ze zich niet langer dan 3 maanden hebben onttrokken aan dat toezicht en kunnen ze alsnog verblijfspapieren krijgen, stelt Recourt. ‘De projecten zouden als Rijkstoezicht kunnen worden gezien.’
Kinderpardon
Volgens de PvdA’er gaat het dan ook niet om een versoepeling van het pardon, maar om een interpretatie van de voorwaarden. ‘We zijn ontzettend blij met het kinderpardon. Het is nog ruimer dan de initiatiefwet van ChristenUnie en PvdA, dus we gaan niet heronderhandelen ofzo.’
Geworteld
Het kinderpardon werd op aandringen van de PvdA in het regeerakkoord opgenomen. Het is begin februari ingegaan, maar de Tweede Kamer praat er dinsdag pas over. De regeling is bedoeld voor kinderen die vóór hun 18e ruim 5 jaar in Nederland verbleven. Zij zijn hier geworteld en kunnen volgens de coalitie niet meer worden uitgezet.
Regeling
Het pardon werd eerder door staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) versoepeld waardoor kinderen die hier geboren zijn nadat hun ouders al uitgeprocedeerd waren, nu ook mogen blijven. Zij moeten dan wel aan de voorwaarden voldoen. Ook kinderen bij wie discussie bestaat over hun land van herkomst, kunnen een beroep doen op de regeling. Teeven schat dat ongeveer 800 kinderen gebruik kunnen maken van het pardon en dus in Nederland mogen blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.