Professionals hebben geen tijd om dwangopnames te voorkomen

Het aantal dwangopnames in de ggz nam de afgelopen vijf jaar flink toe. Veel daarvan kan voorkomen worden, stelt hoogleraar psychiatrie Niels Mulder. Nu krijgen hulpverleners en sociaal professionals niet de tijd om signalen, zoals ernstig vervuilde huizen of familieleden die aan de bel trekt, op te pakken.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Picscout

Het aantal dwangopnames van mensen tussen de zestig en tachtig nam afgelopen vijf jaar met een kwart toe. Dwangopnames van tachtigplussers nam zelfs met veertig procent toe. Over de hele bevolking groeide het aantal dwangopnames zonder spoed de afgelopen tien jaar met tachtig procent en het aantal dwangopnames met spoed met 34 procent. Dat ontdekte het NRC na opvraag bij de Raad voor de Rechtspraak.

Met en zonder spoed

Dwangopname met spoed is een inbewaringstelling (IBS). Hierbij wordt besloten dat iemand een gevaar is voor zichzelf en/of de omgeving. De patiënt wordt dan binnen 24 uur opgenomen. Bij een dwangopname

1
563

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.