Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Professional moet vrij en kritisch gaan denken’

Wat kenmerkt de goede professional? ‘Praktische wijsheid’, zegt Andries Baart in het Zorg + Welzijn magazine. ‘De kans is groot dat je door regels en methoden een kromme werkelijkheid schept.’

Zorg+Welzijn maakt in samenwerking met Stichting Presentie een serie artikelen over wat de goede professional in zorg en welzijn ten diepste kenmerkt. Vanaf januari 2016 staat er in het magazine vier artikelen over de werkwijzen van ‘praktisch wijze’ professionals.

Gehoorzaam
De professional wordt volgens Baart te veel gedwongen te gehoorzamen aan regels, methodes protocollen. ‘Professionals, die moeten handelen in complexe situaties, te binden en verplichten tot het toepassen van beperkte kennis en extern bepaalde doelen is gevaarlijk’, zegt de geestelijk vader van de presentietheorie in het magazine.

Kromme werkelijkheid
‘De kans is levensgroot dat je als professional met de toepassing van je eigen, zogenaamd bewezen inzichten en methoden een beperkte, tamelijk kromme werkelijkheid schept en die vervolgens houdt voor de ware werkelijkheid die je hebt te dienen’, zo legt Baart uit. Hij ziet liever dat beroepskrachten op een vrije en kritische wijze hun verstand gaan gebruiken.

Verstandigheid
Dat betekent volgens hem niet persoonlijke willekeur, maar een morele verstandigheid. Dat je vrij om je heen kunt kijken en kan afvragen: waar gaat het hier eigenlijk om? Wat is hier het goede dat we moeten nastreven? Wat kunnen we hier beter laten en wat naar voren halen? Maar aan die vragen komt de professional niet toe wanneer hij gebonden is aan regels en protocollen, stelt Baart.

Kritisch
‘Vrij om je heen kijken vraagt erom ook moreel te kunnen nadenken en meevoelen, je gerijpte ervaringen in te schakelen, kritisch te luisteren naar je intuïties, je emoties serieus te nemen, sensitief te zijn voor wat wordt verlangd, verwonderd te kunnen zijn over wat vanzelfsprekend wordt geacht’, legt Baart uit. ‘Hier worden dus geheel andere registers van professionaliteit geopend.’

Download hier de uitgebreide weergave van het interview met Andries Baart, waarin hij uitlegt hoe en waarom de professional ‘praktisch wijs’ moet worden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.