Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professional in gesprek met vluchtelingen

Je bent professional en je wil iets doen om de integratie van vluchtelingen in jouw wijk te ondersteunen. Het Kennisplatform Integratie & Samenleving heeft bewezen interventies per thema in de zogenoemde Interventiewijzer gezet. De professional kan daarmee ‘begeleiden en versterken wat vluchtelingen zelf kunnen’.

Als vluchtelingen en statushouders in Nederland willen integreren, hebben zij daar begeleiding en goede trajecten voor nodig. Maar wat werkt? Het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) heeft het in een interventiewijzer op een rij gezet. Belangrijk is dat de trajecten intensief zijn, met relatief veel begeleiding van professionals. Verder is het nodig dat professionals goed luisteren naar wat mensen zelf aankunnen en willen. Eventueel met behulp van een tolk.

Interventiewijzer

De Interventiewijzer helpt sociaal professionals om vluchtelingen en statushouders te ondersteunen om mee te doen in de samenleving. KIS heeft de effectieve, goed beschreven en goed onderbouwde trajecten uit de database van Movisie gehaald en digitaal in een interventiewijzer gezet. Aangevuld met veelbelovende projecten voor vluchtelingen uit de praktijk. Zodat sociaal professionals, en ook gemeenten, gebruik kunnen maken van deze effectieve trajecten voor vluchtelingen en statushouders.

Versterken

‘De sociaal professional kan begeleiden en versterken wat vluchtelingen zelf kunnen’, zegt Bora Avric van KIS over de rol van de professional in het werken met vluchtelingen. ‘Zeker, taal kan een probleem zijn. Sommige mensen spreken Engels, maar veel vluchtelingen niet. Dan moet je via een tolk communiceren. We zien ook dat veel ex-vluchtelingen, die al jarenlang in Nederland wonen, worden ingeschakeld om te communiceren en om mensen van de eigen doelgroep te motiveren. Dat werkt heel goed.’

Zijn statushouders welkom op de werkvloer? Die vraag stond centraal tijdens een debat van Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving. Jazeker, en er zijn verschillende positieve ontwikkelingen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan betaald werk te helpen. Lees meer>>

Cultuur

Professionals komen vluchtelingen in hun wijk en in het welzijnswerk tegen, zegt Avric. ‘Het is belangrijk om elkaars wereld te leren kennen. Dat betekent dat vluchtelingen kennis maken met hoe onze samenleving eruit ziet. Maar ook andersom; professionals moeten goed luisteren naar mensen, naar hun problemen en inzicht krijgen in hun cultuur. Het is echt anders of je mensen uit Somalië begeleidt of mensen die uit Syrië komen. Ze hebben andere ervaringen en andere manier van leven.’

Levensdomein

De manier van leven – het levensdomein – is een belangrijk aanknopingspunt voor de begeleiding van vluchtelingen. Daarom is de Interventiewijzer ook gecategoriseerd op 6 leefdomeinen: ‘ontmoeten’, ‘zelfredzaam zijn’, ‘betaald werk’ en ‘financieel gezond zijn’, ‘voor anderen zorgen’ en ‘bijdragen aan de samenleving’. Deze levensdomeinen zijn uitgangspunten voor waar mensen zich verder in kunnen ontwikkelen. En dus het uitgangspunt voor de interventie die het beste aansluit. Wil je als sociaal professional bijvoorbeeld de het contact faciliteren tussen vluchtelingen en bewoners in de wijk, dan kijk je in de Interventiewijzer onder het thema “Ontmoeten”.

Voor meer informatie en voorbeelden van effectieve interventies, bekijk hier de interventiewijzer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.