Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Problemen inburgering Amsterdam erger dan verwacht

Het drama rondom de inburgeringscursussen in Amsterdam is veel ernstiger dan was gedacht. Tot nu toe ging men ervan uit dat vorig jaar bijna 11.000 mensen aan een inburgeringscursus begonnen. Maar waarschijnlijk gaat het om slechts de helft van dat aantal.
Problemen inburgering Amsterdam erger dan verwacht

Wethouder Lodewijk Asscher zegt in het Parool dat hij jaarlijks 15.000 mensen op een cursus wil plaatsen. Eerder was al duidelijk dat sommige cursisten dubbel werden geteld. Dit doordat ze verschillende taalcursussen volgen, waarvoor ze zich steeds weer moeten aanmelden.

Ontdubbelingsoperatie
De Amsterdamse wethouder kondigde daarom een ‘ontdubbelingsoperatie’ aan. Uit de eerste gegevens blijkt dat deze dramatisch uitpakt en dat in liefst vijftig procent van de gevallen dubbel is geteld. Dat zou betekenen dat niet meer dan 5.500 mensen vorig jaar een cursus zijn begonnen.

Bijdrage
Asscher heeft zijn ambtenaren en de stadsdelen gevraagd binnen drie weken met plannen te komen om de enorme achterstanden in te lopen. Zelf wil hij bij wijze van proef af van de wettelijk verplichte eigen bijdrage van 270 euro van de cursisten. Veel inburgeraars haken af als ze horen dat ze dit moeten betalen.

Opdraaien
De gemeente Amsterdam heeft een conflict met minister Ella Vogelaar (Integratie) over miljoenenclaims van aanbieders van inburgeringscursussen. Veel daarvan kwamen in de problemen doordat gemeenten de toegezegde cursisten niet leverde. Vogelaar wil de gemeenten deels laten opdraaien voor de schade. Amsterdam en andere grote steden verzetten zich daartegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.