Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor WeHelpen, online marktplaats voor zorg

WeHelpen heeft de prijs voor het meest innovatieve zorg idee gewonnen tijdens een “Come toghether” voor innovatiepodium TEDxBinnenhof 2014. WeHelpen is een digitaal landelijk platform om op lokaal niveau onderlinge hulp in de samenleving te stimuleren. In Amsterdam presenteerden donderdag 14 november tien finalisten hun innovatie.
Prijs voor WeHelpen

Met WeHelpen kan iedereen op een online marktplaats hulp vinden, organiseren en delen. Initiatiefnemer Coen van de Steeg vertelt tijdens het ‘Come Together’ – event dat hij op het idee kwam toen hij revaliderende was na een aanrijding. Hij moest revalideren en wilde tegelijkertijd iets doen voor de maatschappij. Van der Steeg: ‘Wandelen was bijvoorbeeld goed voor me. Ik zou toch ook de hond van iemand die met een gebroken heup thuis zat, mee kunnen nemen? Vanuit die gedachte is WeHelpen ontstaan.’ Van der Steeg gaf enkele voorbeelden van WeHelpen in werking: Een lichamelijk beperkte vrouw is volledig verhuisd door 25 vrijwilligers na haar hulpvraag. Een andere vrouw vond een vrijwilligster die eenmaal per week met haar wilde schilderen.

Innovaties in de zorg

‘Come Together’ is een initiatief van brancheorganisatie ActiZ, PGGM en Microsoft om innovaties in de zorg een platform te geven. Tijdens de bijeenkomst Amsterdam pitchten 10 finalisten hun innovatie. Winnaar Coen van de Steeg maakt nu kans op een plek op het podium in de Ridderzaal op 31 maart tijdens de tweede editie van TEDxBinnenhof, het internationale podium voor innovatieve ideeën van Nederlandse bodem.  Het gaat om innovaties die een oplossing kunnen bieden voor maatschappelijke problemen, waar ook ter wereld.

Technologie

De juryleden, bestaande uit deskundigen en de initiatiefnemers van ‘Come Together’, kozen unaniem voor WeHelpen. Hans Bos, van Microsoft Nederland en juryvoorzitter: ‘Door bezuinigingen en veranderingen in de samenleving is de verwachting dat mensen vaker een beroep moeten doen op hun eigen omgeving voor zorg en ondersteuning. De rol van technologie in ons dagelijks leven speelt hierbij een steeds grotere rol. De 121 aanmeldingen en 10 steengoede finalisten laten dit ook zien. Zij tonen hoe groot de wil is om tot innovaties in de zorg te komen. De beweging die winnaar Coen van de Steeg inzet met WeHelpen is een inspirerend voorbeeld hoe technologie de kwaliteit van zorg verhoogt.’

Tweede plaats

De tweede plaats ging naar Dennis Wiersma met EAThere, een app om eenzaamheid te bestrijden. De smartphone applicatie verbindt mensen aan elkaar die samen willen eten. ‘Vier op de tien Nederlanders geven aan wel eens eenzaam te zijn. Met een simpel stuk techniek kunnen we deze mensen met elkaar verbinden.’ De jury roemde het idee omdat het eenvoudig een groot maatschappelijk probleem kan aanpakken.

Bookingzorg

Laurens Waling met Bookingzorg eindigde op de derde plaats. Zijn idee is vergelijkbaar met Booking.com, maar dan voor de zorg. Bookingzorg moet regie van de zorg weer in handen geven van de mensen zelf. Dat is een belangrijke ontwikkeling, zo oordeelde de jury.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.