Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor hulpverlening bij huisverbod

Het programma Eerste hulp bij huisverbod heeft de MOVISIE Methodiekprijs gewonnen. Het crisisinterventieprogramma ondersteunt hulpverleners bij de uitvoering van de nieuwe Wet tijdelijk huisverbod. Staatssecretaris Bussemaker en minister Rouvoet hebben besloten de methode te ondersteunen door elk € 5000 bij te dragen.
Prijs voor hulpverlening bij huisverbod

De methode Eerste hulp bij huisverbod is ontwikkeld door het advies- en steunpunt huiselijk geweld in Groningen. Het biedt handvatten en een stappenplan om professionals te ondersteunen bij de uitvoering van de nieuwe wet. De kern van de methodiek is dat alle gezinsleden, in de tien dagen die volgen op het opleggen van een huisverbod, intensieve begeleiding krijgen. Het gaat om crisisinterventie: eerste opvang en begeleiding van pleger, slachtoffer en eventuele kinderen. Elk gezinslid krijgt in deze opzet zijn of haar eigen hulpverlener.

Voorbeeld
Rouvoet en Bussemaker bevestigen met de bijdrage hoe belangrijk samenwerking en samenhang is in het voorkomen van huiselijk geweld en voor de organisatie van goede hulp en veilige opvang. Het crisisinterventieprogramma uit Groningen beschouwen ze als een mooi voorbeeld hiervan, aldus het ministerie van VWS.

Afkoeling
De nieuwe Wet tijdelijk huisverbod die per januari 2009 ingaat, maakt het mogelijk een afkoelingsperiode in te lassen voor degene van wie een (ernstige) dreiging van huiselijk geweld uitgaat. Door de dader het huis uit te zetten, wordt erger voorkomen en de veiligheid van de mogelijke slachtoffers van huiselijk geweld vergroot.

Prijs
De MOVISIE Methodiekprijs voor huiselijk en seksueel geweld is een jaarlijkse prijs voor in het werkveld ontwikkelde innovatieve werkmethoden. De prijs bestaat uit een oorkonde, sculptuur en de publicatie van de bekroonde methodiek. Ook wordt er een scholingsaanbod ontwikkeld voor professionals die zich de methodiek eigen willen maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.