Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Poolse’ aanpak dakloze migranten werkt goed

Utrecht verwacht dat het probleem van dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa in het begin van 2013 grotendeels zal zijn opgelost. Dat is volgens de gemeente te danken aan de succesvolle werkwijze van de uit Polen afkomstige organisatie Barka, die ondertussen ook door Amsterdam en Den Haag is ingehuurd. Ook Rotterdam wil zich aansluiten.
'Poolse' aanpak dakloze migranten werkt goed

Dat schrijven B en W van Utrecht dinsdag aan de gemeenteraad. Barka is begin dit jaar bij wijze van experiment in Utrecht aan de slag gegaan, omdat de problemen met zwervende, werkloze Oost-Europeanen in de grote steden vorig jaar de pan uit rezen.

Tandems
Barka werkte al in wereldsteden als Londen, Kopenhagen, Hamburg en Edinburgh. De organisatie stuurt ’tandems’ op pad, bestaande uit een ervaringsdeskundige en een sociaal-psychologisch werker. Die leggen contact met daklozen op straat, in de nachtopvang en ook in gevangenissen en in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Verslavingskliniek
Barka zorgt ervoor dat de werkloze daklozen weer aan de slag kunnen of leidt hen terug naar hun land van herkomst. Daar zorgt Barka ervoor dat ze worden herenigd met hun familie of worden opgenomen in een verslavingskliniek. De organisatie begeleidt ook verdere rehabilitatie. In het afgelopen halfjaar zijn 140 probleemgevallen uit de drie grote steden terug naar huis gegaan.

Dronken
Volgens Barka komt 78 procent van de werkloze arbeidsmigranten uit Polen. Het zijn vooral mannen van tussen de 40 en 50 jaar, die naar Nederland kwamen om te werken. Een deel is gelokt door malafide uitzendbureaus. Als ze geen werk meer hebben, glijden ze snel af. De meeste daklozen zijn na 3 uur ’s middags niet meer aanspreekbaar omdat ze dronken zijn, zegt Barka. Ook drugsverslaving komt veel voor.

Vaste plek
Volgens de politie is de overlast die de groep veroorzaakte, voor driekwart afgenomen sinds Barka actief is. De organisatie krijgt ook steeds meer zicht op beginnende probleemgevallen en kan zo tijdig aan de bel trekken. B en W van Utrecht willen dat Barka een vaste plek krijgt in de vier grote steden. Voor de rest van het land zouden flexteams klaar moeten staan.

Bron: ANP/ANP-Photo/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.