Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: hebben we wel genoeg professionals?

Ruim 70 procent van de bevraagde zorgmedewerkers betwijfelt dat er extra personeel kan worden geregeld tijdens een corona-crisis. Vakbond CNV heeft onder meer dan duizend leden in de zorgsectoren een peiling gehouden: ‘De grens van de personeelscapaciteit is in zicht.’
foto AdobeStock

CNV Zorg & Welzijn heeft onder haar leden een peiling gehouden. Daaruit blijkt dat de helft van de zorgmedewerkers onzeker zijn over de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen tegen het corona virus op de langere termijn. Volgens de vakbond twijfelt driekwart van de ondervraagden erover of op langere termijn er voldoende beschermingsmiddelen in voorraad zijn, zoals handschoenen en mondkapjes.

Grens zorgcapaciteit

De onzekerheid over de beschermingsmiddelen speelt vooral bij medewerkers van gezondheidscentra, huisartsen, in de kraamzorg en bij apotheken. Volgens voorzitter Anneke Westerlaken van CNV Zorg & Welzijn legt de druk van de inzet tegen het coronavirus de grens van de zorgcapaciteit bloot. Westerlaken grijpt de situatie aan om een oproep te doen om de werkdruk in de zorg aan te pakken: ‘Nadat deze crisis is bedwongen, is het nodig beter na te denken over hoe de werkdruk moet worden verlicht en personeelstekorten steviger aangepakt kunnen worden.’

Grotere werkdruk

Verder zegt de helft van de ondervraagden nog geen grote zorgen te hebben over de huidige coronasituatie. Gevraagd naar waar mensen het meest beducht voor zijn, zegt de andere helft het meest te vrezen voor grotere werkdruk en moeilijkheden bij het rondbreien van roosters. Vooral als collega’s ziek worden of andere instellingen een opnamestop gaan hanteren. Ambulante zorgwerkers hebben het meest angst om bij cliënten thuis zelf besmet te worden. Een minderheid ergert zich blauw aan de hype in de media en niet-deskundigen die het hoogste woord hebben.

Protocollen

Overigens is een grote meerderheid – meer dan 80 procent – van de ondervraagde zorgwerkers wel tevreden over de protocollen die bij besmettingsziekten in hun instelling in werking treden. De ondervraagden vinden dat er voldoende aanspreekpunten binnen de werkkring zijn om hun zorgen over het virus te bespreken.

Lees meer over hygiëne maatregelen?>>

Lees alle artikelen die wij rondom en over corona schrijven hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.