Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten willen zelf online zorg regelen

Patiënten vinden eHealth toepassingen makkelijk en tijdbesparend. Vooral het gebruik van beeldbellen en medicijndispensers is toegenomen.
ehealth
In meer dan 70% van de gevallen wordt het gebruik van eHealth-toepassingen na de proefperiode voortgezet. - Foto: free images

Dat blijkt uit de eHealth-monitor 2015 van Nictiz en Nivel. Het zelf bijhouden van gegevens over je gezondheid, ook via apps op de telefoon, is populair. Maar ook in zorgpraktijken wordt meer gebruik gemaakt van eHealth, dankzij een groot aantal pilots in de zorg die de afgelopen jaren is uitgevoerd. In meer dan 70 procent van de gevallen wordt het gebruik van eHealth-toepassingen na de proefperiode voortgezet.

Wijkverpleegkundigen

Onder verpleegkundigen steeg het gebruik van internet en apps om bijvoorbeeld informatie op te zoeken of om patiënten informatie te laten zien. Vooral het gebruik van beeldbellen en medicijndispensers onder wijkverpleegkundigen nam toe. Hier was sprake van bijna een verdubbeling.

Er kan nog veel meer gedaan worden met eHealth dan er nu gebeurt. Dat blijkt uit de eHealth monitor 2014. Zorgverleners zelf spelen een grote rol bij het aan de man brengen van nieuwe technologie. Maar dan moet je de voordelen ervan wel inzien. lees meer>>

Patiëntinformatie

Hoewel patiënten veel interesse hebben in online mogelijkheden, zijn ze zich nog niet goed bewust van de mogelijkheden die al worden geboden, bijvoorbeeld door hun eigen huisarts. Er moet daarom meer voorlichting komen over welke eHealth-mogelijkheden de hulpverleners aanbieden. Verder is het ook lastig voor hulpverleners om patiëntinformatie buiten de eigen praktijk of zorginstelling uit te wisselen. Ook de technische koppeling tussen een online dienst en het eigen informatiesysteem is vaak moeilijk voor elkaar te krijgen.

eHealth-monitor

De eHealth-monitor geeft over de jaren 2013, 2014 en 2015 inzicht in de ontwikkeling van en het gebruik van eHealth in Nederland. Dit jaar is het onderzoek ingedeeld in zeven thema’s: de potentiële meerwaarde van eHealth, gemak en service voor zorggebruikers, zelfmanagement en online behandeling, zorg en ondersteuning thuis, het ontsluiten van medische gegevens voor de patiënt, dossiervoering voor zorgverleners en informatie-uitwisseling tussen zorgverleners.

Lees meer over de EHealth-monitor>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.