Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Participatiecontract Asscher niet haalbaar

Het participatiecontract voor Europese en andere immigranten dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil invoeren, is juridisch onhaalbaar. Dat zeggen drie migratiedeskundigen in de Volkskrant.
Participatiecontract Asscher niet haalbaar
Foto: ANP-Photo/Robin Utrecht

De minister wil dat dat nieuwkomers uit de Europese Unie, Turkije en de voormalige Antillen ook gaan inburgeren. Zij vallen niet onder de Wet inburgering, maar het is belangrijk dat ook zij zich snel de basisbeginselen van de Nederlandse samenleving eigen maken.


Europa

Europese regels staan het niet toe dat er andere eisen worden gesteld aan het vrije verkeer van mensen en goederen. Een participatiecontract dat Asscher voorstelt, kan hierdoor net zo min gelden voor toetredende EU-landen. Voor Turkse migranten geldt het associatieverdrag en Antilliaanse migranten maken deel uit van het Nederlands koninkrijk.

Homoseksualiteit
De vraag is ook of het ondertekenen van een contract daadwerkelijk iets verandert. Oudere immigranten veranderen door zo’n contract niet ineens hun normen en waarden, stellen de deskundigen in de krant. Bovendien kun je mensen niet verplichten iets te vinden als je niet zelf het goede voorbeeld geeft, meent een van de geïnterviewden. Over de gelijkheid tussen man en vrouw bij de SGP valt ook te discussiëren en ook homoseksualiteit wordt in Nederland ook nog niet zo lang getolereerd.

1 REACTIE

  1. Nieuw binnenkomen in een land is een stap die nogal tijd vergt. Ik zie hoe mijn Nederlandse familie in Canada ingeburgerd is geraakt en kan dat goed vergelijken met hoe Turken in Nederland ingeburgerd raken. Dat betekent dat je eerst rotwerk moet doen waarvan je wilt dat jouw kinderen of in ieder geval je kleinkinderen dat niet meer hoeven doen. De taal en het idioom en de gewoonten moet je gaan begrijpen. Ik zie dat na 50 jaar de 3e generatie goed mee kan doen in Canada en toch nog ook de eigen cultuur, kerk, normen en waarden en een aantal woorden in het Nederlands vasthoudt. Hoe de contacten blijven met Nederland en in Canada. Facebook is daarin belangrijk, evenals mails en heen en weer vliegen.
    Wees realistisch en stel realistische doelen aan inburgering en participatie met behoud van culturele identiteit.
    Angst voor ideologisch fanatisme roept fanatisme op. Een participatiecontract is voor de bühne en helpt niet. Je welkom voelen en aan het werk gaan en contact hebben met je buren en stadsgenoten helpt wel.
    Hoe meer we hierop drukken met onbegrijpelijke participatiecontracten hoe meer er via de schotel tv gekeken wordt. Respect, wederzijds begrip is ook een woord dat hier wonderen kan verrichten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.