Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overleg over stop uitkeringen naar Marokko

De Nederlandse ambassadeur in Marokko, Ron Strikker, heeft woensdag overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de Marokkaanse regering over de wens van het Nederlandse kabinet om de export van uitkeringen naar Marokko stop te zetten. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft eerder gezegd dat Nederland het wederzijdse verdrag over sociale zekerheid opzegt, als Marokko niet meewerkt aan een aanpassing van het verdrag.
Marokko weigert mee te werken aan pogingen om het meenemen van Nederlandse uitkeringen als de kinderbijslag of het kindgebonden budget te stoppen.
Marokko weigert mee te werken aan pogingen om het meenemen van Nederlandse uitkeringen als de kinderbijslag of het kindgebonden budget te stoppen. - Foto: ANP-Photo/Koen Suyk

Een woordvoerder van Asscher stelde na het gesprek dat ‘beide partijen in een vriendelijk gesprek hun zienswijze hebben toegelicht’. Tot nieuwe standpunten zou het niet zijn gekomen. De woordvoerder ontkende eerder dat de ambassadeur was ‘ontboden’ door de Marokkaanse autoriteiten. ‘Wij hebben al meerdere keren om dit gesprek gevraagd en het gebeurt nu op ons initiatief.’

Kinderbijslag

Marokko weigert al langer mee te werken aan Nederlandse pogingen om het meenemen van Nederlandse uitkeringen als de kinderbijslag of het kindgebonden budget te stoppen. Het gaat om enkele miljoenen euro’s. Marokkaanse media meldden dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Saad Dine al-Otmani, heeft beklemtoond dat Marokko samen met andere landen, vooral Egypte, Tunesië en Turkije, het Nederlandse beleid aanvecht. Daar wordt ook juridische advies voor ingewonnen bij onder meer de Internationale Organisatie voor de Arbeid (ILO) in Genève.

Verminderen

Nederland besloot afgelopen jaar uitkeringen aan mensen die buiten de EU wonen, sterk te verminderen en zelfs af te schaffen in 2014. Daarvoor is de wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid in het leven geroepen die met ingang van 1 januari 2013 uitkeringen voor kinderen, wegens arbeidsongeschiktheid of aan nabestaanden rigoureus beperkt. Het woonlandbeginsel houdt in dat de hoogte van een uitkering wordt afgestemd op het kostenniveau van het land waar de belanghebbende of het kind woont.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.