Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overheveling begeleiding onduidelijk voor mantelzorger

De gevolgen van de overheveling van professionele begeleiding van de AWBZ naar de Wmo zijn voor veel familieleden van mensen met een verstandelijke beperking onduidelijk. Het Nederlands instituut voor de gezondheidszorg (NIVEL) onderzocht of deze familieleden op de hoogte zijn van de veranderingen in de begeleiding en hoe zij zich hier op voorbereiden.
Overheveling begeleiding onduidelijk voor mantelzorger
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Zo blijkt dat vooral familie van ouderen met een verstandelijke beperking zich niet bewust zijn van mogelijke veranderingen in de professionele begeleiding. De overheveling naar de Wmo kan betekenen dat zij in plaats van met de vertrouwde zorgorganisatie ineens met de gemeente te maken krijgen voor de ondersteuning die ze gewend zijn. Voor informatie hierover vertrouwen zij vooral op de zorgorganisatie die hun familielid met een beperking ondersteunt.

Jonger
De familieleden van jongere mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking zijn meer op de hoogte, zo blijkt uit het onderzoek. Een reden hiervoor is mogelijk dat de 55-plussers in het onderzoek minder vaak zelfstandig wonen en ook meer professionele begeleiding krijgen vergeleken met jongeren, zo redeneert het NIVEL.

Aandacht
Het instituut adviseert de gemeenten de ouderen met een verstandelijke beperking en hun familieleden bijzondere aandacht te geven als de begeleiding van de AWBZ naar de Wmo wordt overgeheveld. Ouderen lijken het meest afhankelijk te zijn van professionele begeleiding en ook hun familieleden zijn vaak ouder en lijken niet zelf op zoek te gaan naar informatie. Omdat de zorgorganisaties vaak een centrale rol spelen in hun leven, is

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.