Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oudere met verstandelijke beperking ontbeert mantelzorg

Mensen met een verstandelijke handicap krijgen minder mantelzorg als ze ouder zijn, terwijl de professionele hulp niet toeneemt. Eenzaamheid ligt op de loer, omdat oudere mensen met een verstandelijke beperking tegenwoordig hun zorgende ouders kunnen overleven.
Oudere met verstandelijke beperking ontbeert mantelzorg

Bijna alle mensen met een verstandelijke beperking maken gebruik van professionele ondersteuning en mantelzorg. Oudere mensen met een verstandelijke beperking hebben minder mantelzorg dan jongere. Bij mensen met een lichamelijke beperking verschilt dit niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel, Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Levensterreinen
De onderzoekers keken naar zowel de professionele zorg als mantelzorg op de levensterreinen: wonen, werk en dagactiviteiten, sociale contacten, vervoer en persoonlijke verzorging. Ze onderzochten ook of de vraag naar ondersteuning anders is voor verschillende leeftijdsgroepen. Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Panel Samen Leven van het NIVEL. Dit panel bestaat uit ruim 650 mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking en hun naasten.

Overleven
NIVEL-onderzoeker Daphne Jansen: ‘Mensen met een verstandelijke beperking worden tegenwoordig ouder dan vroeger. Vaak overleven ze hierdoor hun ouders. Mogelijk verklaart dit dat oudere mensen met een verstandelijke beperking minder mantelzorg krijgen dan jongeren. Terwijl zij daar waarschijnlijk wel behoefte aan hebben. We weten uit ander onderzoek bijvoorbeeld dat oudere mensen met een verstandelijke beperking vaker eenzaam zijn dan jongeren.’

Combinatie
De onderzoekers keken ook of de vraag naar voorzieningen verandert met de leeftijd. Van de mensen met een verstandelijke beperking die in een woonwijk wonen, maakt 99 procent gebruik van één of meer vormen van ondersteuning. Ze gebruiken op meerdere terreinen voorzieningen, vaak in combinatie, en hebben veel professionele ondersteuning door bijvoorbeeld begeleiders of de thuiszorg. Dit blijft hun hele leven gelijk.

Lichamelijke beperking
Uit het onderzoek blijkt nu dat oudere mensen met een verstandelijke beperking minder mantelzorg hebben dan jongere, terwijl de professionele hulp voor de oudere groep niet toeneemt. Daphne Jansen: ‘Ter vergelijking: bij mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking blijft de hoeveelheid informele ondersteuning (mantelzorg) in alle levensfasen min of meer gelijk.’


Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Nivel/Foto: ANP/Marco Hofste

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.