Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvallend veel dementerenden bij Levenseindekliniek

Vorig jaar hebben in totaal 133 mensen euthanasie laten uitvoeren via de Levenseindekliniek. Veel patiënten klopten daar aan omdat hun arts hun doodswens lastig te rijmen vonden met de wetgeving of uit principe niet wilde meewerken.
Opvallend veel dementerenden bij Levenseindekliniek
Foto: ANP Photo

Dat was het geval bij dementerenden, mensen met een opeenstapeling van ouderdomsklachten of psychiatrische patiënten. De kliniek hielp ook patiënten met een niet-directe terminale ziekte zoals ALS, MS, longziekten of de gevolgen van een hersenbloeding. Bij andere patiënten wilde de eigen arts uit principiële overwegingen niet meewerken aan euthanasie of werd dat als te zwaar ervaren.

Is hulp bij zelfdoding nu wel of niet strafbaar? En wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? Lees hier wat je moet weten over euthanasie en zelfdoding>>

Dementerenden

In totaal meldden zich vorig jaar 749 mensen met een euthanasiewens, maar de kliniek honoreerde dus lang niet elk verzoek. Daarvoor moet een patiënt ondraaglijk en uitzichtloos lijden. De kliniek hielp vorig jaar opvallend veel dementerenden: zo’n 18 procent van de in totaal uitgevoerde euthanasieverzoeken. Landelijk heeft slechts 1 procent van de euthanasiegevallen dementie als reden. 5 procent van in de kliniek geholpen mensen was geestesziek, tegen 1 procent landelijk.

Omstreden

Euthanasie bij psychiatrische patiënten is omstreden, omdat een dergelijke doodswens vaak juist onderdeel uitmaakt van de ziekte. In veel gevallen voldoet de wens niet aan het wettelijk criterium van ‘uitzichtloos lijden’, omdat er nog behandelmogelijkheden lijken te zijn.

Verzoek

Volgens een woordvoerder van de kliniek is de mate van psychisch lijden ‘maatgevend en bovenliggend’. ‘Indien er ook maar één psychiatrische behandeling bestaat die mogelijk tot verbetering kan leiden, dan kunnen we het verzoek niet honoreren. Maar als iemand al 40 jaar zonder resultaat bij de psychiater loopt, dan wordt het misschien een ander verhaal.’

Onheus bejegend

Overigens heeft de euthanasie van een 35-jarige psychiatrische patiënt buiten de Levenseindekliniek voor veel ophef gezorgd. Nadat haar huisarts en twee andere artsen haar verzoek afkeurden, gaf een derde eind 2012 toch groen licht. De regionale toetsingscommissie die elke euthanasie beoordeelt, gaf de uitgevoerde levensbeëindiging het stempel ‘zorgvuldig’ en besloot een van de weigerende artsen te verhoren. Die voelde zich daarbij onheus bejegend en diende er een klacht in. De klachtencommissie buigt zich woensdag tijdens een besloten hoorzitting over de melding.

‘Uitvoering van euthanasie bij dementerenden komt nog maar nauwelijks voor. En dat is maar goed ook’, vindt gezondheidswetenschapper Kelly Hamoen. Lees hier meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.