Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw slachtoffers van eerwraak aan het woord

Filmmaaktster Jessica Villerius ging twee jaar naar haar veelbesproken documentaire Code Rood Eerwraak terug naar het opvanghuis voor meiden die in levensgevaar zijn. In de documentaire uit 2010 vertelden drie jonge Nedelandse meiden over hoe zij bedreigd werden met eerwraak. In Code Rood Eerwraak II komt een aantal nieuw meiden aan het woord.
Opnieuw slachtoffers van eerwraak aan het woord

Per jaar vinden in Nederland zo’n 15 eermoorden plaats en een veelvoud aan mislukte pogingen daartoe. Er zijn ook dubieuze gevallen van zelfmoord die in de richting wijzen van eerwraak. In Code Rood Eerwraak II spreekt Villerius met de 19-jarige Hayat die bijna een jaar in de anonieme opvang zit. Ze weigerde te trouwen met de mand die voor haar was uitgekozen en vluchtte. ‘Ik ben iedere dag bang dat ik mijn vader of een van zijn vrienden tegen het lijf loop. Ik ben bang om te worden vermoord.’

Financiële steun
Ook de 20-jarige Sofia uit Marokko en de 22-jarige Samira van Afghaanse afkomst vertellen hun schrijnende verhaal. Na de uitzending van de eerste documentaire Code Rood Eerwraak I heeft het ministerie van VWS financiële steun toegezegd aan de gespecialiseerde opvanghuizen voor eergerelateerd geweld. Deze steun is tijdelijk. Vanaf 2014 is er voor de slachtoffers alleen ruimte in de reguliere opvang waar ze gespecialiseerde kennis van eergerelateerd geweld niet in huis hebben.

Anonieme opvang
Code Rood Eerwraak II is opgenomen in het opvanghuis Zahir van Fier Fryslan. De organisatie heeft twee specialistische anonieme opvang en behandelvoorzieningen waar de meisjes in een beveiligde omgeving hun trauma’s verwerken. Na intensieve interventie van politie en experts keert 60 procent weer naar huis. 30 procent blijft – net als de hoofdpersonen in de documentaire – in ‘code rood’.

Bekijk hier de documentaire:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: NCRV Dokument

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.