Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ophef over kastijden kinderen

Over de Hersteld Hervormde dominee Vlietstra uit Katwijk aan Zee is maandag ophef ontstaan omdat hij in een nieuwsbrief van de kerk citaten aanhaalt over het kastijden van ongehoorzame kinderen. PvdA-Kamerlid Khadija Arib heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. De dominee roept volgens haar op tot mishandeling van kinderen.
Ophef over kastijden kinderen

Het Leidsch Dagblad meldde dat Vlietstra in de Nieuwsbrief verkondigt dat ouders een ‘zondig’ kind moeten slaan. Hij baseert zich op teksten uit de zeventiende eeuw, die volgens hem ‘beslist nog niet uit de tijd zijn’. Als een kind zondigt, is kastijding een noodzakelijk antwoord. Als de ouders dat niet doen, gaan ze in tegen de wil van God, is zijn mening.

Lijfstraf

Het blijft voor hem niet bij een tik. Een ouder kind moet zwaarder lichamelijk worden bestraft als het zondigt, vindt de dominee. Halstarrige kinderen moeten zelfs ‘scherp gekastijd’ worden. Vlietstra zegt echter dat hij nooit en te nimmer heeft gesuggereerd dat ouders hun kinderen moeten slaan of anderszins lijfstraffen. Hij zegt dat hij slechts een vertaling uit 1978 van Jacobus Koelman citeert en daar geen enkele conclusie aan verbindt.


Verklaring

‘Van enigerlei suggestie tot het aanzetten tot lijfstraffen of tot kindermishandeling in welke vorm ook distantieer ik mij ten enenmale’, schrijft hij maandag in een verklaring aan het Reformatorisch Dagblad. Volgens de dominee wordt in de nieuwsbrief van de Hersteld Hervormde Gemeente al jaren regelmatig uit Koelmans vertaalde werk ‘De pligten der ouders’ geciteerd.

Bestraffing

In de nieuwsbrief is er helemaal geen sprake van advies, aldus de predikant. In de brief beschrijft de dominee de aanwijzingen van Koelman aan ouders hoe zij hun kinderen in godsdienst moeten onderwijzen van hun zesde tot hun twaalfde jaar. De predikant schrijft onder meer: ‘Hij toont welke zonden de ouders hun kinderen bijzonder moeten afleren en hoe: door onderwijzing, bestraffing en kastijding’.

Standpunt

‘Kastijden betekent niet: er op los timmeren’, aldus de dominee in een toelichting. Volgens de predikant gaat het om een terechtwijzing. ‘Bij de één is een oogopslag genoeg, de ander heeft iets anders nodig. Het is geen populair standpunt misschien, maar ik schaam mij er niet voor.’

Strafbaar
Het Nederlands Jeugdinstituut, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de stichting Defence for Children beoordelen het advies volgens de krant als onacceptabel, schadelijk en strafbaar. Het openbaar ministerie vindt de uitlatingen van de Katwijkse dominee moreel bedenkelijk, maar niet strafbaar genoeg om tot vervolging over te gaan. Het PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib wil wel dat er strafvervolging volgt, aldus het Leidsch Dagblad.

Bron: ANP/ANP-Photo

2 REACTIES

 1. Dit is allemaal zo’n ongelofelijk geleuter.
  Geloof mij: als m’n zoontjes er een verdienen, dan krijgen ze er eentje.
  Dit is gewoon vadertje staat die zich graag opwerpt als grote beschermheer van de zwakken. Goed excuus om door de voordeur heen te kunnen rammen en hun totalitaire gezeik ook in de woonkamer voort te kunnen zetten.
  Zelfde verhaal met ‘huiselijk geweld’. Laatste nieuws: in Engeland gaan ze nu ook mannen die hun vrouwen ‘emotioneel’ terroriseren aanpakken.
  Natuurlijk gebeuren er rare dingen achter veel voordeuren, daar hoeven we ons geen zorgen over te maken.
  Er wordt onvoorstelbaar veel geleden binnen de gezinnen.
  Maar het hele idee dat een overheid daar iets aan zou kunnen of moeten doen is echt voor heel zielige schaapjes die perse geen eigen verantwoordelijkheid willen dragen en perse een grote baas moeten hebben om hun problemen op te lossen.
  En de Grote Bazen vinden dat GEWELDIG!
  Het is alleen jammer dat mensen die WEL graag hun eigen leven willen leiden dat ook kunnen vergeten, met dank aan de sukkels.

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.