Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online jongensprostitutie nog blinde vlek voor hulpverlening

Homoseksuele jongens die willen experimenteren met hun seksualiteit komen op het internet snel in schimmige situaties terecht. Dat blijkt uit het boek ‘Vrijbuiters uitgebuit’. ‘Deze jongens zijn op zoek naar seks, maar niet met iemand die dertig jaar ouder is. Er zijn echt heel weinig plaatsen waar jongeren veilig kunnen experimenteren.’
Online jongensprostitutie nog blinde vlek voor hulpverlening

Stel, je bent een jongen en nieuwsgierig naar vrijen met andere jongens. Op school ben je misschien onzeker en je klasgenoten schelden je uit voor homo, terwijl jij er nog niet helemaal uit bent of je homoseksueel bent of niet. Op internet probeer je contact te zoeken met leeftijdsgenoten. Al snel kom je in contact met oudere heren die je wel willen introduceren in de homowereld. Daar blijkt veel geld in om te gaan, geld in ruil voor seks.

Dankbaar
De geschetste situatie geeft aan hoe homoseksuele jongens in de jongensprostitutie kunnen raken. Lou Repetur is samen met Jandirk Veenstra auteur van het boek ‘Vrijbuiters uitgebuit’ met de verhalen van elf minderjarige jongens die hun lichaam verkopen. ‘De jongens die online op zoek gaan, willen helemaal geen seks met oudere mannen. Uiteindelijk geven sommigen er aan toe, uit dankbaarheid, voor de aandacht of omdat ze denken dat er niets anders voor hen is’, legt Repetur uit.

Verleiding
‘Er zijn heel weinig sites waar jongeren veilig kunnen experimenteren’, vervolgt Repetur. ‘Er is op dit moment één site met 1100 profielen van minderjarige homo’s die redelijk wordt gecontroleerd, maar dat is echt te weinig als je ervan uitgaat dat er ongeveer 400.000 homojongeren zijn in Nederland.’ Dat jongens uit seksuele nieuwsgierigheid in schimmige situaties terecht komen, vindt ze schrijnend. ‘Hoewel sommige jongens wel degelijk op zoek zijn naar betaalde seks, komen anderen in de verleiding omdat ze er niet echt iets voor hoeven doen. Oudere mannen die hen willen aanraken of pijpen in ruil voor geld is een relatief lage drempel.’ Zo komen de jongens al op vroege leeftijd in aanraking met enorme geldbedragen.

Knop om
Er is heel weinig onderzoek naar wat de gevolgen voor deze jongens zijn, stelt Repetur. ‘Vaak zeggen zij zelf dat ze het geen probleem vinden om seks te hebben voor geld. En vaak accepteren we dat als hulpverlener.’ Maar uit de interviews die de auteurs hadden met deze jongens, blijkt dat ze vaak een knop omdraaien tijdens de seks. ‘Dat zie je ook vaak bij slachtoffers van seksueel misbruik. Ze willen het geld, de waardering of de aandacht en nemen de seks er op de koop toe. Deze jongens erkennen het misbruik niet, maar zijn net zo goed slachtoffer.’

Alarmbellen
Hulpverleners hebben nog een blinde vlek voor deze jongens, blijkt uit het onderzoek voor het boek. Er is minder oog voor jongensprostitutie dan voor meisjesprostitutie, vinden de auteurs. Als meisjes ineens nieuwe en dure kleding dragen, dan gaan de alarmbellen vaak wel rinkelen. Bij jongens valt dat minder op. ‘Dat heeft ook te maken met het vooroordeel dat jongens eigenlijk altijd wel zin hebben in seks. Zij zijn niet snel het slachtoffer.’

Veilig
De auteurs pleiten voor ruimten op internet waar jongeren veilig kunnen experimenteren, voorlichtingscampagnes voor jongens en meer discussie binnen de homobeweging over sexueel experimenteergedrag. ‘Je zou kunnen denken aan chatsites waar je je alleen kunt aanmelden met een identiteitskaart. Dan kun je het nog enigszins checken, maar men kan daar ook weer mee sjoemelen of het is een drempel. Het is moeilijk, maar altijd beter dan niets doen’, aldus Repetur.

Vrijbuiters uitgebuit, minderjarige jongens in de prostitutie is geschreven door Lou Repetur en Jandirk Veenstra en uitgave van MOVISIE bij SWP uitgevers, en is verkrijgbaar in de boekhandel voor 19,90 euro.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Beeld: MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.