Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar geweld binnen de jeugdzorg

Prof. dr. Micha de Winter, hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken en voorzitter van de Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg, start een wetenschappelijk onderzoek naar geweld in de jeugdzorg sinds 1945. De Winter leidt het onderzoek zelf en wordt bijgestaan door een multidisciplinaire commissie van wetenschappers.

Het onderzoek is een vervolg van een vooronderzoek dat De Winter afgelopen jaar heeft gehouden in opdracht van het kabinet. Doel is om na te gaan of er vanaf 1945 tot nu geweld is gepleegd tegen minderjarige kinderen en jongeren die in de jeugdzorg of in een pleeggezin zijn geplaatst.

 

Gewelddadige bejegening

‘Het vooronderzoek moest antwoord moeten geven op de vraag of het eigenlijk wel mogelijk is om over zo’n lange periode betrouwbare uitspraken te doen. Het vooronderzoek heeft uitgewezen dat je zulk soort onderzoek kan doen. Je kan veel inzicht krijgen en er zijn heel veel archieven. In die archieven heb ik allerlei sporen aangetroffen die kunnen wijzen op gewelddadige bejegening van een jeugdige’, licht De Winter toe.  Hij presenteerde zijn vooronderzoek op 17 mei aan minister Van der Steur en staatssecretaris Van Rijn en concludeerde tijdens deze presentatie dat een vervolgonderzoek zinvol en haalbaar is. Het kabinet bevestigt deze conclusie.

De commissie ‘Vooronderzoek naar geweld in de jeugdzorg’  startte in het najaar van 2015 met een vooronderzoek. Hierin moest onder andere duidelijk worden wat er in verschillende periodes precies onder geweld werd verstaan. Lees meer

Jeugd- en pleegzorg

Volgens De Winter is een vervolgonderzoek belangrijk om twee redenen. ‘Ten eerste is het belangrijk om goed te kijken naar wat er in het verleden is gebeurd. Als er zwarte bladzijden in de geschiedenis van onze jeugdzorg zijn geweest dan is het heel belangrijk om daar goed inzicht in te krijgen. Ten tweede willen we natuurlijk ook goed in kaart brengen wat er in het heden gebeurt. Met natuurlijk als doel om te zorgen dat de veiligheid van kinderen in jeugd- en pleegzorg voor de toekomst gewaarborgd is.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.