Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Onderzoek naar geweld in 70 jaar jeugdzorg

Micha de Winter, hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken, gaat samen met een commissie wetenschappers bekijken of er meer onderzoek moet komen naar kindermishandeling in rijksinstellingen en pleeggezinnen sinds 1945.
Micha de Winter
Slachtoffers van kindermishandeling willen vooral erkenning van de overheid voor wat hen als kind is aangedaan - Foto: ANP

De commissie 'Vooronderzoek naar geweld in de jeugdzorg' start na de zomer en gaat kijken naar wat er in verschillende periode precies onder geweld werd verstaan en wat in die tijd wel of niet toelaatbaar was. In de jaren vijftig en zestig keek de samenleving heel anders naar de 'corrigerende tik' dan tegenwoordig.

Betrouwbaar

Ook gaat de groep hoogleraren zoeken naar welke relevante archieven en betrouwbare informatie er nog bestaat over hoe professionals vroeger handelden. Het is nog maar de vraag of die er nog zijn en of er nog genoeg mensen in leven zijn die destijds in de jeugdzorg hebben gewerkt. Het is heel goed mogelijk dat er over de jaren voor 1975 niet heel veel valt te achterhalen.

Het imago van de nieuwe Jeugdwet is op z'n zachtst gezegd niet florissant. Tijd voor een reminder. Micha de Winter legt uit waarom de hulpverlening aan jonge mensen echt moet veranderen. Lees hier meer >>

Vervolg

Het kabinet heeft de commissie daarom eerst gevraagd te bekijken of het mogelijk is om lichamelijke en geestelijke mishandeling in zeventig jaar jeugdzorg te onderzoeken. De commissie onder leiding van De Winter verwacht in mei 2016 haar eerste rapport uit te brengen. Dan kan het kabinet besluiten om verder te gaan met het onderzoek.

Slachtoffers

Het ontstaan van de commissie komt voort uit gesprekken met de inmiddels volwassen slachtoffers van kindermishandeling in de jeugdzorg. Zij willen vooral erkenning van de overheid voor wat hen als kind is aangedaan. De commissie laat weten dat wanneer slachtoffers hun verhaal willen vertellen, zij kunnen mailen naar info@commissiegeweldjeugdzorg.nl of een brief kunnen sturen naar: Commissie-Vooronderzoek naar geweld in de jeugdzorg, Postbus 556, 2501 CN te Den Haag.

Alexandra Sweers

Eén reactie

  • R Visser

    Grappig een onderzoek naar de opvoedkundige tik. Zelf ben ik er  nooit slechter van geworden. Werkte wel sneller.
    Daar waar echt harde klappen werden gegeven zijn niet te weerleggen en behoren in de categorie mishandeling te blijven.

    Nu is de wetgeving doorgeslagen. Als werkende met jeugd heb ik hier ook mee te maken gehad. Ondanks deze wetgeving heb ik waar nodig een tikje gegeven. werkte goed en de jongeren in kwestie moet hier nu nog omlachen...weet je nog..

Of registreer je om te kunnen reageren.