Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek Meavita: faillissement is eigen schuld

Het management heeft gefaald. De instelling is gemakkelijk akkoord gegaan met een te lage kostprijs voor huishoudelijke zorg. De snel afgenomen financiële middelen uit de AWBZ zijn niet met sterke kostenbesparing gepaard gegaan. Dat zijn de drie belangrijkste oorzaken van het faillissement van Meavita, aldus de onderzoeker van het CSZ.
Onderzoek Meavita: faillissement is eigen schuld

Door Carolien Stam – ‘Eigen schuld’ is de teneur van het rapport van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ). Vooral het management wordt disfunctioneren verweten. Risicovolle projecten, ontoereikende aansturing van een fuserende organisatie, te weinig slagkracht in onderhandelingen over huishoudelijke zorg en geen effectief beleid om de vermindering van financiën uit de AWBZ op te vangen. Dat is de conclusie van drs G.M.W.M. Keijser, die in opdracht van het CSZ het faillissement van Meavita onderzocht.

Schaalvoordelen
Het ministerie van VWS heeft het onderzoek van mei 2009 van het Collgege Sanering Zorginstellingen CSZ naar het faillissement van Meavita gepubliceerd. De fusie van drie grote thuiszorginstellingen mislukte, aldus de rapportage, omdat de verschillende werkmaatschappijen zelfstandig doorgingen. Daardoor werden schaalvoordelen niet behaald. Daarbij was de administratie van de organisatie niet op orde en de verschillende geflopte risicoprojecten etaleerden het mismanagement van leiding en bestuurders.

Huishoudelijke hulp
De uitvoering van de Wmo zorgde weliswaar voor problemen, aldus het onderzoek. Maar het is weer het falende management dat de organisatie in de problemen heeft gebracht. De gemeente Den Haag betaalde bar weinig voor de huishoudelijke hulp1 – 13.95 euro per uur – maar Meavita had een sterke onderhandelingspositie met 70 procent marktaandeel in de Haagse thuiszorg. De organisatie heeft die positie niet gebruikt en is te snel akkoord gegaan met een te lage prijs. ‘Een andere werkwijze was onmogelijk voor een instelling waar zoveel speelt,’ aldus het rapport.

Afstemming
Ook over de verwerking van Meavita van de bezuinigingsmaatregelen van het ministerie van VWS in de voorgaande jaren heeft de onderzoeker geen goed woord over. Er is wel veel geld vanuit de AWBZ uit het budget van de instelling gehaald, maar de sturing op zorgvraag en de afstemming daarvan op de productie plus de slechte administratie hebben geleid tot grote problemen. Meavita was niet in staat daar op in te spelen met aangepast beleid.

Bezuinigingen
Kortom: de zorginstelling heeft alle onheil over zichzelf heen geroepen, vooral door slecht management en bestuur. Dat daar flinke bezuinigingen aan ten grondslag liggen, wordt in het rapport wel toegegeven, maar zeker niet als oorzaak aangemerkt. De reactie van Meavita op alle veranderingen was inadequaat, wat het faillissement inleidde.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.