Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Weinig communicatie leidt tot crimineel kind’

De kans dat een kind crimineel verdrag gaat vertonen kan groter worden door slechte communicatie met de ouders. Dit blijkt uit onderzoek dat vrijdag bekend werd gemaakt door de Universiteit van Utrecht.
‘Weinig communicatie leidt tot crimineel kind’

Wetenschappers hielden gedurende vijf jaar een studie onder driehonderd gezinnen. Bij 59 procent van deze onderzochte gezinnen was sprake van jeugdcriminaliteit. Daarbij keek men naar de kleinere vergrijpen zoals betrokkenheid bij een vechtpartij, het illegaal stoken van vuur of graffitispuiten.

Vrije opvoeding
De Onderzoekers merkten op dat een vrije opvoeding de jeugddelinquentie bevordert.  Jongeren vertellen steeds minder aan hun ouders over vriendschappen, hun vrijetijdsbesteding en de activiteiten die zij ondernemen. Anderzijds worden de jongeren ook steeds vrijer gelaten door de opvoeders; zij geven hun kind minder regels mee en vragen minder naar wat hen bezig houdt.  Zo neemt de communicatie steeds meer af.

Stimuleren
Volgens onderzoekster Loes Keijsers moeten ouders aangemoedigd worden om te stimuleren dat hun kinderen voldoende met hen delen. Dat kan bijvoorbeeld door interesse te tonen in de wereld van hun tienerkind. Keijsers: ‘Jongeren die een goede relatie hebben met hun ouders, vertellen wel zelf wat relevant is of vragen om hulp.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.