Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ombudsman: samenwerking schuldhulp moet beter

Instanties werken vaak langs elkaar heen als mensen in de schulden zitten. Dat zei de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer woensdag. Hij stelt een onderzoek in om gemeenten aanwijzingen te geven beter om te gaan met schuldhulpverlening.
Ombudsman: samenwerking schuldhulp moet beter

‘De burger met schulden zit gevangen in de armen van de octopus die overheid heet. De problemen moeten snel worden opgelost, anders worden die schulden alleen maar hoger’, aldus Brenninkmeijer.

Samenwerking
Volgens de ombudsman wordt vaak onvoldoende samengewerkt door gemeenten en partijen als het UWV, de Belastingdienst, verhuurders en energiemaatschappijen. Een van de oplossingen kan zijn dat wordt vastgelegd wie de zogeheten ‘doorzettingsmacht’ krijgt, ofwel welke partij de uiteindelijke beslissing neemt over hoe de schuldhulp moet verlopen.

Schuldhulp
Het onderzoek van de ombudsman moet af zijn voor 1 juli, als de nieuwe Wet op de Schuldhulpverlening in werking treedt. De ombudsman wil dan de ‘schuldhulpverleningswijzer’ voor gemeenten klaar hebben.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Alleen de samenwerking verbeteren zal de problemen die clienten ondervinden wanneer zij zich aanmelden bij SHV niet gaan oplossen. De interne organisatie van SHV moet worden verbeterd. Wij bieden clienten begeleiding wanneer zij zich gaan aanmelden bij SHV. Onze medewerkers zorgen er samen met de clienten voor dat de papieren op ABC in ordners worden aangeleverd bij SHV met actuele schulden informatie van de schuldeisers en toch komt het meer dan eens voor dat een client langer dan een jaar moet wachten voordat hij/of zij in de SHV terechtkomt. Het komt regelmatig voor dat medewerkers hun clienten ondersteunen om wederom schuldeisers aan te aanschrijven voor actuele schulden informatie. Dit kost de overheid ontzettend veel geld. SHV zal zijn interne organisatie moeten verbeteren en de samenwerking met hulpverleningsorganisaties e.a. om sneller de clienten in een SHV traject te krijgen waardoor er enorm veel geld wordt bespaard.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.