Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVVE-film moet euthanasie beter bespreekbaar maken

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft een voorlichtingsfilm laten maken om euthanasie beter bespreekbaar te maken. De vereniging bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant.
NVVE-film moet euthanasie beter bespreekbaar maken

Volgens de NVVE rust er nog altijd een taboe op het woord euthanasie. Men draait om de hete brij heen, durft het woord euthanasie vaak niet in de mond te nemen, legt een woordvoerster van de vereniging uit. Het is meestal puur een communicatieprobleem. Arts en patiënt praten langs elkaar heen, luisteren niet goed naar elkaar.

VoorvertoningDe film heeft de titel ‘Laten Stikken’ en is

al getoond tijdens regiobijeenkomsten met artsen

. Saillant detail is de rol van Joop Admiraal in de voorlichtingsfilm. De acteur speelt de rol van een terminale patiënt en overleed zelf eind maart, nog voordat de film was afgemonteerd.

In de film wordt de euthanasieverklaring van Admiraal zelf getoond. De makers van de film hadden geen blanco exemplaar meegenomen naar de filmset. Admiraal overleed vlak nadat een eerste versie van de euthanasiefilm was getoond aan het bestuur van de NVVE. ‘Een hele bizarre samenloop van omstandigheden’, aldus de NVVE-woordvoerster.

Met handleidingHalf oktober wil de vereniging de film officieel naar buiten brengen. Artsen, artsen in opleiding en patiënten kunnen ‘Laten Stikken’ en de bijbehorende handleiding dan bestellen. In het najaar komt de NVVE ook met een vernieuwde wilsverklaring. De verklaring is volgens de woordvoerster aangepast vanwege wetswijzigingen.

Links:

NVVE, Voorpremière ‘Laten stikken’

,

NVVE-symposium, ‘Hulp bij zelfdoding Zwitserland in de polder…?’

op 1 december 2006,
Lees ook:

Rob Jonquière over de artsenpraktijk rondom euthanasie: ‘Geen arts wil dat de patiënt aan zijn naald sterft’

, Zorg + Welzijn, 23 maart 2006;

Jan Hilarius, adviseur van Stichting De Einder, over hulp bij zelfdoding: ‘Mensen kunnen ook zelf met een dosis valium de zee in lopen’

, Zorg + Welzijn, 26 juni 2002;

Jolanda Soethout, initiatiefneemster van bezinningshuis Het Klaverblad: ‘Praat net zo over zelfdoding als over een voetbalwedstrijd’

. Zorg + Welzijn, 18 augustus 2004

Meer weten? Lees dan ook de

Zorg + Welzijn Nieuwsbrief

. Daarvoor kunt u zich hier

aanmelden

.

Door hier te klikken leest u de laatste editie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.