Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NU’91: Intentieverklaring fixatiemaatregelen is volstrekt onrealistisch

NU’91, de beroepsorganisatie van de verpleging en de verzorging, vindt de intentieverklaring over het terugbrengen vrijheidsbeperkende maatregelen fraai, maar volstrekt onrealistisch. Door de hoge werkdruk kan de hulpverlener vaak niet anders dan de vrijheid beperken om zo de veiligheid voor de cliënt te garanderen.

Door Alexandra Sweers – De inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tekende dinsdag de intentieverklaringsamen met verschillende brancheorganisaties en -verenigingen tijdens een congres.

De IGZ maakte bekend dat in zorginstellingen nog te vaak vrijheidsbeperkende maatregelen worden getroffen.
Ook stelt de inspectie dat veel verpleegkundigen en verzorgenden vaak niet beseffen dat hun handelen de vrijheid van de cliënt beperkt. NU’91 wil vooropstellen dat juist weinig hulpverleners ‘nodeloos knevelen’.

Water
‘De beroepsgroep weet heel goed waar zij mee bezig is. De oplossing van de Inspectie dat verpleegkundigen beter geschoold moeten worden, is veel te kort door te bocht. De Inspectie beseft blijkbaar niet dat het water de beroepsgroep tot aan de lippen staat’, stelt de beroepsorganisatie.

Aandacht
De hoge werkdruk is de grote boosdoener. Wanneer cliënten te weinig aandacht krijgen, worden zij onrustig, beweeglijk of zelfs boos en agressief. ‘Als een verpleegkundige of verzorgende in haar eentje acht mensen moet verzorgen, zal zij onvoldoende aandacht kunnen geven. Zij moet dan een keuze maken tussen bijvoorbeeld een val uit een stoel met alle gevolgen van dien, en een vrijheidsbeperkende maatregel.’

Oplossing
Volgens NU’91 is het dilemma met de beperkte middelen als scholing, personeel en geld niet op te lossen. De beroepsgroep moet betrokken worden bij het zoeken naar een oplossing voor dit probleem en er moeten meer middelen vrij komen, aldus de organisatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.