Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Novadic: gemeente gaat niet over topsalaris

De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron meent dat gemeenten niet mogen tornen aan subsidies enkel omdat twee directeuren meer verdienen dan de zogeheten Balkenende-norm. Inkomensbeleid is een taak van de rijksoverheid en een beperking van topinkomens mag niet via subsidie worden afgedwongen.
Novadic: gemeente gaat niet over topsalaris
Foto: ANP-Photo/Lex van Lieshout

Advocaat Klaas Meersma van Novadic-Kentron heeft dat dinsdag betoogd in een rechtszaak tegen de gemeente Eindhoven die een korting zal toepassen over de subsidie van afgelopen jaar vanwege de overschrijding van de salarisnorm van 193.000 euro. Voor zover bekend is het de eerste rechtszaak over maatregelen die lagere overheden willen nemen tegen hoge salarissen bij gesubsidieerde instellingen.

Salarisnorm

Novadic-Kentron zegt simpelweg niet te kunnen voldoen aan de salarisnorm, omdat er geen overgangsperiode is en de twee directeuren rechten hebben. De twee directeuren Krijn in ’t Veld en Roel Hermanides van Novadic-Kentron verdienen ieder ruim meer dan 2 ton (respectievelijk 236.849 en 218.676 euro).

Subsidie

Als het salaris van het tweetal dit jaar nog niet onder de Balkenende-norm is, dreigt de gemeente 150 procent van het teveel verdiende in mindering te brengen op de subsidie. Meersma erkent dat het relatief om marginale bedragen gaat. ‘Maar het is een principekwestie.’ De gemeente ontkent inkomenspolitiek te bedrijven en zegt alleen te willen dat publiek geld doelmatig wordt besteed.

Overgang

Vanaf dit jaar geldt een nieuwe, landelijke wet voor topinkomens. Die heeft vanwege een overgangsregime geen directe gevolgen voor bestuurders met te hoge salarissen. De eerste vier jaar blijft het salaris gelijk waarna in de drie volgende jaren het salaris wordt teruggebracht naar de Balkenende-norm. De bestuursrechter in Den Bosch doet binnen 6 weken uitspraak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.