Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nivel: Ziek van het nieuws

Rampnieuws in de krant of op televisie leidt tot gezondheidsklachten en meer bezoeken aan de huisarts, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Journal of Traumatic Stress.
Nivel: Ziek van het nieuws

Jaren na de vuurwerkramp in Enschede leiden nieuwsberichten over de oorzaak van de ramp tot meer gezondheidsklachten en bezoeken aan de huisarts dan in de week voor deze nieuwtjes. Zowel bij slachtoffers van de ramp als bij mensen uit een controlegroep. De controlegroep was samengesteld uit mensen die in Enschede woonden ten tijde van de ramp, maar niet aan de ramp waren blootgesteld. Aldus de NIVEL-onderzoekers in het Journal of Traumatic Stress.

Effecten
De onderzoekers zochten ook naar effecten van internationale nieuwsberichten en vonden ook meer gezondheidsklachten in de week na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York. Ze vonden geen verschillen in het zorggebruik en gezondheidsklachten tussen de slachtoffers en de controlegroep. Rampnieuws maakt kennelijk iedereen ziek.
 
Arrestatie
Ook het nieuws over de arrestatie en later over de veroordeling van de verdachten van de Enschedese ramp, leidden tot aantoonbaar meer gezondheidsklachten en bezoeken aan de huisarts. De berichten over een gaslek als mogelijke oorzaak van de ramp had hetzelfde effect. Bij andere nieuwsberichten vonden de onderzoekers kleinere effecten of geen effect.

Invloed
Om de invloed van nieuwsberichten op zorggebruik en gezondheidsklachten na te gaan, vergeleken de NIVEL-onderzoekers de huisartsgegevens in de weken voor en na elf ‘lokale’ en zes internationale nieuwsitems. Voor het onderzoek verzamelden ze huisartsengegevens over een periode van vier jaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NIVEL

1 REACTIE

  1. Ja, ik herken dit goed. Mijn familie komt uit het ramp gebied van Enschede en inderdaad het geeft altijd onrust. We bellen niet direct de dokter, maar de onrust is voelbaar. Helaas ben ik een aantal jaren gescheiden en heb geen contact met mijn kinderen. (terwijl ik gelijkwaardig gezagdragend ouder ben) Dit is verschrikkelijk moeilijk om mee om te gaan. Elke keer als er een familiedrama in het nieuws komt. Heeft dit een enorme impact op mijn leven. BJZ discrimineert mij op een schandalige manier. Ik heb hierdoor veel last van spanningen. Ik krijg ook veel begrip van nachtelijke hulpdiensten die de telefoon waarnemen van BJZ-groningen. ZIj zien dat ik gediscrimineerd wordt en vinden dat ook moeilijk om te accepteren. Maar BJZ Groningen is NIET van plan om mijn kinderen te beschermen en vervreemden hun en mij van fundamentele rechten, negeren rechtelijke uitspraken, negeren de beloftes die onze staat doet in de rechten van het kind, negeren hun opdracht in de wet op de Jeugdzorg. IK zit in een verschrikkelijke situatie, ik laat mijn kinderen 100% met rust, mijn ex-partner ook. Maar hulp om deze problemen aan te kaarten, bespreekbaar te maken is een onmogelijke taak. En zet mijn leven op de kop en de kans op levenslange negatieve gevolgen voor mijn kinderen is zeer groot volgens allelei wetenschappelijke publicaties. Ik zou graag willen dat BJZ-Groningen hun taak net zo gaan uitvoeren als de overheid van hun verwacht of zoals BJZ-overijssel dat wel kan. IK hoop dat zorg en welzijn hier iets aan wil doen…
    Philip Winkelhorst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.