Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe Wet cliëntenrechten zorg mist kansen’

In de nieuwe Wet cliëntenrechten zorg (Wcz) moet het recht op financiële compensatie bij medische fouten worden vastgelegd. Ook moet de zorggebruiker het wettelijke recht hebben op voldoende tijd en aandacht van de zorgverlener. Dat zijn de belangrijkste wensen van patiënten in het manifest, dat Zorgbelang Nederland aanbiedt aan minister Klink.
‘Nieuwe Wet cliëntenrechten zorg mist kansen’

Het manifest ‘Patiëntenrechten Ons een Zorg?!’ werd gepresenteerd in de Rode Hoed in Amsterdam tijdens de Europese Dag van de Rechten van de Patiënt (zaterdag 18 april). Voorafgaand was er een debat onder leiding van oud-politicus en huisarts Rob Oudkerk. De aanbevelingen in het manifest zijn gebaseerd op de resultaten van een landelijke meldactie en zeven regionale debatten in de afgelopen weken.

Belangenorganisatie Zorgbelang Nederland riep zorggebruikers op hun mening te geven over wat er beter kan voor de patiënt in de nieuwe wet van Minister Klink. ‘In de driehoek zorgaanbieder, zorgverzekeraar en zorggebruiker is de zorggebruiker nog altijd maar al te vaak de derde in plaats van de eerste partij, aldus de belangenorganisatie.

Gemiste kans
De regering wil een aantal bestaande wettelijke regelingen voor de patiënt vervangen door de nieuwe Wet cliëntenrechten zorg (Wcz). De partijen in het veld mogen op het conceptvoorstel van de nieuwe wet reageren. Een grote meerderheid van zorggebruikers is tevreden met de plannen van Klink om het recht op beschikbare en bereikbare zorg, het recht op kwaliteit en veiligheid van zorg en het recht op privacy te verankeren in de wet.

Maar dat het recht op financiële compensatie in het wetsvoorstel ontbreekt, wordt als een gemiste kans gezien. Zorgbelang Nederland ziet het recht op compensatie als een belangrijke erkenning van het feit dat er in de zorg ook fouten gemaakt worden en dat de schade daarvan gecompenseerd moet worden.

Debat
De zorggebruikers vragen de minister ook om het wettelijk recht op medezeggenschap via cliëntenraden in niet-AWBZ-instellingen te handhaven. Ze missen de wettelijke garantie dat patiënten voldoende tijd en aandacht van de zorgverlener krijgen. Daarnaast willen zorggebruikers dat toestemming voor uitwisseling van gegevens via het Elektronisch Patiëntendossier wettelijk wordt vastgelegd. En niet, zoals nu het geval is, dat zonder expliciet bezwaar elektronische dossiers vanzelfsprekend kunnen worden uitgewisseld.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Zorgbelang Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.