Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe aanpak voor wijkteams

Gemeenten moeten hun wijkteams nog verder ontwikkelen. Dat vinden staatssecretarissen Klijnsma en Van Rijn en minister Plasterk. Om dit mogelijk te maken, starten er vijf experimenten om de effectiviteit van wijkteams te vergroten.
1-wijkteam.jpg
Om te zorgen dat wijkteams zich verder ontwikkelen

De experimenten gaan dit najaar van start in wijkteams in de gemeenten Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad en moeten er voor zorgen dat mensen nog beter worden geholpen als ze hulp nodig hebben op het gebied van de zorg, jeugdhulp, armoede, werk of schulden. Sociaal werkers moeten snel kunnen handelen en ruimte hebben om beslissingen te nemen.

Regeldruk

‘Botsende uitgangspunten van verschillende wet- en (gemeentelijke) regelgeving en de bijbehorende regeldruk zijn nog te vaak een obstakel voor wijkteamprofessionals om maatwerk te bieden aan kwetsbare inwoners. Sociaal werkers uit wijkteams kunnen beter worden toegerust’, dat stelt het ministerie van Sociale Zaken op haar website.

‘Wijkteams moeten loskomen van de casuïstiek en zich verder ontwikkelen om algemene hulpvoorzieningen in de wijk op te zetten. Dat zegt Albert Jan Kruiter. Lees meer >>

Maatwerk

In de experimenten krijgen de leden van de deelnemende wijkteams meer mogelijkheden om maatwerk te bieden en daarnaast wordt de regeldruk verminderd. Hoe de experimenten er precies uit gaan zien, wordt de komende tijd uitgewerkt door alle betrokken partijen.

Casusanalyse

De basis voor de experimenten is een analyse van 100 wijkteamcasussen van de vijf steden. Daaruit blijkt dat wijkteams meer slagkracht nodig hebben om kwetsbare huishoudens goed en snel te kunnen ondersteunen. In de publicatie ‘Doen wat nodig is’, die woensdag 12 oktober werd gepresenteerd, staan de analyse van de casuïstiek en de contouren van de experimenten beschreven. 

Het wijkteam is de belangrijkste organisatorische vernieuwing in het sociaal domein. In bijna alle gemeenten zagen ze de afgelopen jaren het levenslicht. Het congres ’Het wijkteam onder de loep’ op 2 november geeft inzicht in de eerste resultaten van het wijkteam. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.