Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw toezicht op sociaal domein

De Tweede Kamer wil een onafhankelijke partij aanwijzen die een vinger aan de pols houdt bij de transformatie in het sociaal domein. Dat blijkt uit vergaderstukken.
Controle-Fotolia.jpg
De Tweede Kamer wil een onafhankelijke partij aanwijzen die een vinger aan de pols houdt bij de transformatie in het sociaal domein. - Foto: Fotolia

De taak om een vinger aan de pols te houden lag in eerste instantie bij de Transitiecommissie Sociaal Domein die in september 2014, aan de vooravond van de sociale transities, door het kabinet werd opgericht. Volgens afspraak is deze onafhankelijke commissie eind 2016 ontbonden.

Maatregelen

In de laatste vergadering van de Tweede Kamer van 2016 dienden Manon Fokke (PvdA) en Hayke Veldman (VVD) een gezamenlijke motie in om te zorgen dat het werk van de Transitiecommissie wordt voortgezet. Zij stellen dat de Transitiecommissie ‘bij de decentralisaties een belangrijke ondersteunende en aanmoedigende rol richting het Rijk en de gemeenten heeft vervuld’ en dat gemeenten, nu de eerste fase van de decentralisaties achter de rug is, ‘nog de nodige maatregelen moeten treffen om de omslag in het sociaal domein verder vorm te geven’.

Rapportage

Om te zorgen dat deze vervolgfase goed verloopt, verzochten de Kamerleden de regering om een onafhankelijke derde partij aan te wijzen die een vinger aan de pols blijft houden en haar bevindingen aan de orde stelt bij gemeenten. Ook willen de Kamerleden dat deze bevindingen in een rapportage naar het kabinet gestuurd worden. Het verzoek van Veldman en Hayes werd unaniem door de andere leden van de Tweede Kamer gesteund.

Jeugdhulporganisaties en gemeenten werken niet optimaal samen, blijkt uit de laatste rapportage van de Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD). Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.