Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niemand heeft de regie over het voorkomen van mentale problemen bij jongeren’

Als de mentale gezondheid van een miljoen volwassen met 5 procent verbetert, kan dit €144 miljoen besparen. Wat zou je doen met 144 miljoen? Hoogleraar Youth Mental Health Promotion Marloes Kleinjan weet het wel: slim investeren in preventie van mentale problematiek bij jongeren. Tot haar grote frustratie heeft niemand daarin nu de regie en staan verleiding van quick fixes en financiële belangen de slag naar de praktijk in de weg. Gelukkig heeft Kleinjan een plan.
Marloes Kleinjan
Premium

Tijdens de colleges over preventie van hoogleraar Marloes Kleinjan klinken regelmatig Benjamin Franklins woorden door de collegezaal: “An ounce of prevention is worth a pound of cure”. Een recente berekening van onderzoekers aan het Trimbos-instituut, RIVM en GGD GHOR Nederland lijkt dit te bevestigen. Als de mentale gezondheid van een miljoen volwassen met 5 procent verbetert, kan dit volgens hen namelijk €144 miljoen besparen. Genoemde kostenreductie zit voor 54% in gestegen arbeidsproductiviteit,

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.