Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nibud: cliënt moet schulden zelf leren oplossen

Mensen met geldproblemen moeten zelf aan de slag om hun betalingsachterstanden op te lossen. Schuldhulpverleners, maatschappelijk werkers en woningbouwcorporaties moeten hun cliënten motiveren hun financiële gedrag te veranderen. Het Nibud publiceert hierover een boek.
Nibud: cliënt moet schulden zelf leren oplossen

Motiverende gespreksvoering wordt binnen andere takken van hulpverlening al veel gebruikt, maar is in de financiële hulpverlening nog relatief onbekend. Terwijl juist gemotiveerde cliënten in staat zijn hun gedrag te veranderen en problemen duurzaam op te lossen. In een boek over motiverende gespreksvoering laten Jacomijn Kuiper en Hetty de Laat zien hoe hulpverleners dat proces kunnen begeleiden.

Voorkomen
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft het boek Van adviseren naar motiveren, motiverende gespreksvoering in de financiële hulpverlening uit. Volgens het Nibud verandert de schuldhulpverlening in Nederland. Het gaat niet meer alleen om schulden oplossen en beheersbaar houden, maar vooral om schulden voorkomen. ‘Financiële problemen worden groter en zijn niet langer alleen het probleem van mensen met een smalle beurs’, aldus het Nibud. Niet alleen schuldhulpverleners hebben te maken met schuldenaren, ook docenten, woningbouwcorporaties en maatschappelijk werkers.

Zelfredzaamheid
De nieuwe wet gemeentelijke schuldhulpverlening die waarschijnlijk in de loop van 2010 of begin 2011 in werking treedt, eist van gemeenten een (actief) beleid gericht op preventie en nazorg. Hierbij hoort ook het aanleren van ander gedrag. Het Nibud adviseert gemeenten met behulp van het boek de financiële zelfredzaamheid van schuldenaren te vergroten.

Filmfragmenten
Naast het boek zijn er ook filmfragmenten gemaakt die de inhoud van het boek ondersteunen. Herin zijn voorbeeldgesprekken te zien waarin motiverende gespreksvoering in de praktijk wordt gebracht. Daarnaast zijn er voor budgetbegeleiders ook gratis werkbladen gemaakt die kunnen worden gebruikt bij de financiële hulpverlening. Zowel de filmpjes als werkbladen zijn vanaf 15 september te vinden op www.nibud.nl/gespreksvoering

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Nibud

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.