Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse delegatie bekijkt Deense jeugdzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn, minister Ronald Plasterk, staatssecretaris Fred Teeven, Kinderombudsman Marc Dullaert en de voorzitter van de VNG directieraad Jantine Kriens zijn twee dagen op bezoek in Denemarken. Ze laten zich voorlichten over de Deense hervorming van het jeugdzorgstelsel.
Nederlandse delegatie bekijkt Deense jeugdzorg
Foto: ANP XTRA

De jeugdzorg in Denemarken heeft een hervorming meegemaakt die vergelijkbaar is met de Nederlandse stelselherziening. Deense gemeenten hebben de centrale verantwoordelijkheid en regie gekregen voor alle zorg voor kind en gezin. Ook is het aantal gemeenten en regio’s teruggebracht in door een bestuurlijke hervorming in het Scandinavische land.

Wijkteams

Jan Jaap Rothuizen, lector pedagogiek aan de Universiteit van het Deense Arhus zei eerder al in een interview met Gemeente.nu dat de keuze van het bekostigingsmodel en de praktisch werkende wijkteams het belangrijkst zijn in de decentralisatie van de jeugdzorg.

Aanbieders

De Deense gemeenten hebben beslissingsbevoegdheid en kunnen in principe vrijelijk beslissen welke aanbieder de beste zorg levert. ‘In de ene gemeente gaat het dan beter dan in de andere’, geeft de lector toe. Vooral de grotere gemeenten met meer dan 250.000 inwoners kunnen beter een breed palet van mogelijkheden aanbieden dan de kleinere.

Voorbeeld

Scandinavische landen worden vaak gezien als voorbeeld als het gaat over Jeugdzorg. Zorg + Welzijn vroeg aan Zweedse en Noorse sociale professionals hoe zij tegen de Nederlandse manier van werken aankijken. Zo blijkt dat men in de Zweedse jeugdzorg weer afstapt van generalistische manier van werken.  In noorwegen werken ze alleen met hoogopgeleide mensen in de Jeugdzorg.

Zweden

Berith Josefsson is expert jeugdzorg en kindermishandeling  in Zweden. Zij ziet in Nederland twee gescheiden systemen als het gaat over vrijwillige en gedwongen hulpverlening.  Niet efficiënt, vindt ze. ‘Wat de ene dag een licht probleem is, kan de volgende dag ineens zwaar zijn. Het is niet efficiënt om dan een heel ander traject toe te voegen, terwijl jij als hulpverlener al in dat gezin aanwezig bent’, aldus Josefsson. Lees hier meer over de Zweedse aanpak >>

Noorwegen

‘In Noorwegen is de jeugdzorg erg overzichtelijk geregeld. Er is slechts één deur waar iedereen door naar binnen moet’, vertellen Marit Klemp Stephansen en Arild Heskje. In Nederland zijn er ontzettend veel deuren, vinden ze. ‘Hoe weet een cliënt waar hij de juiste hulp moet vragen?’ Lees hier meer over de Noorse aanpak >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.