Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders weer gelukkig

Nederlanders zijn weer tevreden. De politieke en economische malaise van een paar jaar geleden is weggeëbt, zo ook de zorgen van het Nederlandse volk hierover.
Nederlanders weer gelukkig

Dat constateert het

Sociaal en Cultureel Planbureau

(SCP) in het tweejaarlijkse rapport ‘De sociale staat van Nederland’ dat vandaag is verschenen.

Het SCP schetst daarin een beeld van de sociale situatie in Nederland aan de hand van ondermeer onderwijs, woonsituatie, arbeid, vrijetijdsbesteding en inkomen. Ook is aandacht besteed aan de ontwikkeling van de publieke opinie en het politieke klimaat.

Tevreden
In 2006 kreeg de ‘tevredenheid met de Nederlandse samenleving’ gemiddeld een rapportcijfer 6,5. In 2004 was dat nog 6,2. De afgelopen tien jaar is dat cijfer nog nooit zoveel gestegen in zo’n korte periode. In 2006 gaf verder 82% van de Nederlanders aan ‘gelukkig’ of ‘erg gelukkig’ te zijn.

PolitiekNa de periode 2002-2004, waarin de economie haperde en het vertrouwen in de politiek en de veiligheid zwaar op de proef werd gesteld door onder andere de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, ontspant Nederland zich weer, aldus het SCP. Het vertrouwen in de regering is toegenomen, blijkt uit het rapport. Was in 2004 nog maar een magere 48 procent van de Nederlanders tevreden met de regering, in 2006 is dat toegenomen tot 67 procent. In 1998 waren overigens nog vier van de vijf Nederlanders goed te spreken over de regering.

Touwtjes strak aantrekkenDe burgers zijn wel minder meegaand geworden. Meer dan enkele jaren geleden vinden zij dat mensen aangesproken moeten worden op hun verantwoordelijkheid. Er wordt minder getolereerd of gedoogd en de touwtjes moeten strakker worden aangetrokken. Dat laatste vindt de burger vooral een taak voor de overheid.

WeerstandTegen de verwachting in, zo stelt het rapport, is het aandeel mensen dat vindt dat er te veel buitenlanders in Nederland wonen gedaald van 51 procent in 2000 naar 41 procent in 2006. In vergelijking met andere Europese landen scoort Nederland vrij gemiddeld als het gaat om weerstand tegen allochtonen. Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat de vrijheid van meningsuiting wordt beschermd. Voorheen noemde circa 45 procent dit belangrijk. Nu is het 55 procent.

(Bron: SCP en ANP)

Lees ook de

gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief

. Daarvoor kunt u zich

hier aanmelden

.

Door hier te klikken leest u de laatste editie.

Wilt u reageren? Klik dan hier

zorgenwelzijn@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.